L. Salač
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych zjistil nějaké podrobnosti o ilustrátorovi L.Salačovi. Zabývám se starými pohlednicemi a ty s jeho ilustracemi jsou poměrně žádané. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle Slovníku českých nakladatelství 1849-1949 se malíř, grafik, ilustrátor a nakladatel pohlednic Alois Ludvík Salač narodil v Praze v roce 1900 a zemřel v roce 1953, pravděpodobně v Německé spolkové republice. Bývá také uváděn jako Antonín Ludvík Salač, případně A.L.Salač či L.A.Salač.  Byl kmenovým výtvarníkem nakladatelství Karla Chalupy, jeho ilustrace a obálky se uplatnily i v produkci dalších nakladatelství (A.Král, Obelisk, V.Vítek, Jan Kobes, Vojtěch Šeba, Julius Albert, Dr.Hlaváček, Ars, edice Tyrkys knihkupce Jiřího Peterky).
Další životopisné údaje k ilustrátorovi viz: http://www.prostor-ad.cz/pruvodce/praha/sporilov/vytvarni/salac.htm
Několik zmínek o akademickém malíři Salačovi (křestní jméno není bohužel
uvedeno) jsme nalezli i v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz). V roce 1934 angažovaly Ateliery A-B pro dekorativní práce (film.gobeliny, obrazy apod.) ak. malíře Salače, který působil v tomto oboru v cizině a dokonce i v Hollywoodu v atelierech Paramountu na Marathon Street (Český filmový zpravodaj, 26.5.1934, s. 3).
Podle návrhu akad.malíře Salače byly vypracovány plakáty pro hokejové mistrovství světa konané v roce 1938 v Praze (Národní politika, 21.10.1937, s. 14). Bohužel nedokážeme určit, zda jde v obou případech o jednu a tutéž osobu, nicméně předpokládáme, že by tomu tak mohlo být.
V knize "Český filmový plakát 20. století" je uvedeno, že Antonín Salač byl malíř a ilustrátor činný ve 20.a 30.letech, v roce 1937 je doložen v Praze-Spořilově. Ilustroval řadu knih, je také autorem několika plakátů k českým filmům 1934-1938, je možné, že je příbuzným Josefa Salače, autora filmových výprav v téže době.
Podle "Pražského adresáře 1937-1938" bydlel akademický malíř Alois Salač s manželkou Vlastou v Koperníkově 17, Praha XII (tj. Královské Vinohrady).
A.L.Salač ilustroval mimo jiné i pohádkovou knihu, jejíž autorkou byla právě Vlasta Salačová, proto se domníváme, že výše zmíněný záznam z Pražského adresáře by mohl s A.L.Salačem souviset.
V Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli záznamy dvou souborů pohlednic od Antonína Salače:
Salač, A. Ludvík, nar. 1900
18 pohlednic v celém archu / A[ntonín] Salač. -- V Praze : Minerva, [1941].
-- [I] list ; v fol.; 50 x 70 cm (14 cm x 9,8 cm) Barevná reprodukce akvarelů
Salač, A. Ludvík, nar. 1900
Skauti v karikatuře : 10 pohlednic / Antonín Salač. -- [S.l. : s.n., 1947].
-- [X] listů ; 8°; 10,5 x 14,8 cm Reprodukce akvarelů
Kromě řady ilustrací je A.L.Salač i autorem alba Slezské jařmo z roku 1925 a nedokončené Školy kreslení, žádné z těchto publikací však neobsahuje bližší informace o autorovi:
* SALAČ, A.L. Slezské jařmo : album čtyřiceti obrazů. Plzeň : Nákladem "České ročenky" v Plzni, 1925.
* SALAČ, A.L. Škola kreslení. Seš. 1-7. Praha : Minerva, [1940-1941].
Jedinou zmínku o Salačovi po druhé světové válce jsme nalezli v článku http://www.cs-magazin.com/knihovna/Dresler%20Slovo%20a%20svet.rtf, je možné, že právě tento článek ve svém dotazu zmiňoval i dr.Raška.P
Použité zdroje
* https://www.slovnik-nakladatelstvi.cz/[…]/alois-ladislav-salac.html
* http://www.slovnik-nakladatelstvi.cz/[…]/albatros-k-chalupa.html
* Český filmový plakát 20. století. V Brně : Moravská galerie ; Praha : Exlibris, c2004. s. 481. ISBN 80-7027-125-6.
* Pražský adresář 1937-1938. V Praze : Státní tiskárna, 1937.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 12:45
Cory Rosenbaum píše:
Neděle 19.07.2015 23:12
I would like to buy all of the books and other works by Salac.
Please let me know what you have and how much money you would charge for your entire collection of his work
Thank you
Cory
PSK - admin píše:
Středa 22.07.2015 15:04
We sent answer to your question on your e-mail address.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu