kyselost papíru
Text dotazu
Dobrý den,
staré knihy mají problém - kyselost papíru. Ropadají se. Jaká je norma - jaká kyselost (pH) je ještě dobrá, a jaká špatná?
Odpověď
Dobrý den,
obecně je hodnota pH (potential of hydrogen, tedy potenciál vodíku) vyjádřen na logaritmické stupnici od 0 do 14, kde 7,0 označuje neutrální stav, čísla vyšší než 7 označují zásaditost a nižší než 7 označují kyselost.
Pokud je tedy hodnota pH papíru menší než 7, jedná se o papír kyselý, který má tendence se rozpadat. Dalo by se tedy říci, že hodnota vyšší než 7 je pro papír už „špatná“.
Parametry papíru (vlastnosti pevnosti, alkalita, alkalická rezerva a odolnost proti oxidaci) u kterých se počítá s budoucí archivací nebo dlouhodobým uložením, jsou standardizovány normou ČSN ISO 5127-2003.
Použité zdroje
VRBENSKÁ, Františka. Kyselý papír. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2017-06-14]. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]0001747&local_base=KTD.
VRBENSKÁ, Františka. PH papíru. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2017-06-14]. Dostupné z: http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]0001746&local_base=KTD.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.06.2017 21:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu