Kvalita života u dětí a dospívajících s onemocněním diabetes mellitus 1. typu
Text dotazu
Dobrý den,
ve své diplomové práci se zabývám zkoumáním kvality života dětských a dospívajících diabetiků 1. typu Ráda bych pro svůj výzkum použila standardizovaný dotazník The Pediatric Quality of Life Inventory, zkráceně PedsQL, od autora Jamese W. Varniho, Modul 3.0 Diabetes (pro věkové kategorie 8-12 let a 13-18 let) a Modul 4.0, což je dotazník obecné škály kvality života. Jiným dotazníkem je ADDQoL-Teen (Audit of Diabetes-Dependent Quality of Life), který se taktéž zaměřuje na zjišťování kvality života u dospívajících diabetiků.
Z několika jiných diplomových, nebo disertačních prací jsem se dozvěděla, že tyto nástroje již prošly lingvistickou verifikací do českého jazyka. Bohužel přes žádnou z prací se nedostanu ke konkrétnímu zdroji samotných dotazníků. Zkusila jsem tedy jít cestou směrem k autorům těchto dotazníků, dohledala webové stránky, zaregistrovala se a zkoušela se tak k dotazníkům dostat - pro nekomerční použití by měly být přístupné zdarma. Stále se mi však nedaří se k těmto oficiálním českým překladům dostat v plné verzi. Ráda bych Vás touto cestou požádala o radu, zda Vás napadá, jak bych se alespoň k některému z těchto mohla dostat? Velice děkuji za pomoc a rady a těším se na Vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den, volně přístupnou verzi dotazníku v českém jazyce se nám nepodařilo dohledat. Není k dispozici ani na naší katedře ošetřovatelství. Doporučuji Vám proto se obrátit na Jihočeskou Univerzitu v Českých Budějovicích. Níže uvádím odkaz na článek, kde je v abstraktu zmíněno, že využívali při výzkumu český překlad PedsQL. Je možné, že budou mít český překlad k dispozici nebo Vám poradí, kde je k dohledání.
TI: Health related quality of life of children and adolescents with type 1 diabetes
AU: Burešová, Gabriela — Velemínský, Miloš, 1969- — Velemínský, Miloš, 1936-
AD: Faculty of Health and Social Studies, South Bohemian University, Ceske Budejovice, Czech Republic. buresg00@zsf.jcu.cz
CI: Neuro-endocrinology letters. 2008, roč. 29, č. 6, s. 1045-1053. ISSN: 0172-780X.
LA: eng                   RT: články
DE: dospělí ; mladiství ; analýza rozptylu ; dítě ; kultury - srovnání ; diabetes mellitus 1. typu (psychologie) ; kvalita života (psychologie) ; reprodukovatelnost výsledků ; osobní újma zaviněná nemocí ; Česká republika ; ženské pohlaví ; zdravotní stav ; lidé ; mužské pohlaví ; rodiče (psychologie)
AB: Type 1 diabetes mellitus is a chronic health condition which affects approximately 750 thousand diabetics in the Czech Republic out of whom 3300 are children at the age of 8-18 years. The effects of illness and treatment go beyond medical control therefore evaluation of quality of life (QOL) is vital for children and adolescents with diabetes in order to examine how diabetes and its complicated and demanding treatment regimen affects their various life domains - family relationships, school, social activities, etc. Health related quality of life has been recognized as an important pediatric outcome measure in the past years and therefore health related quality of life of these children and adolescents was evaluated. The Pediatric Quality of Life Inventory 4.0 (PedsQL) and PedsQL 3.0 Module Diabetes were translated into the Czech language and administered to 79 children with diabetes and 79 parents. The objective of this study was to examine general and health related quality of life of children with diabetes at the age of 8-18. Results showed, that children endorse greater QOL in both general and diabetes related scales compared to their parents. Also, the concordance in reports of parents and children of QOL in children was variable. With regard to the aim of the research to determine whether QOL outcomes are predicted by duration of diabetes, results show that the duration of diabetes is a significant predictor of QOL in children. These results of QOL in children in the Czech Republic are then compared with the outcomes available from abroad.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů - specializovaná knihovna
Datum zadání dotazu
23.02.2018 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu