Kvalita cukrovky
Text dotazu
Kvalita a zpeněžení cukrovky v České Republice.
Odpověď
Kvalita a zpeněžení cukrovky v České republice
Cukerní režim v období let 2001/02 ‑ 2005/06
Tento režim byl založen:
a) na kvótách cukru
základní kvótě (kvóta A), která vyjadřovala zhruba úroveň národní spotřeby cukru
vypočítané kvótě (kvóta B), činila určitý procentický podíl z kvóty A a představovala možnou výši subvencovaného vývozu cukru.
„Cukr C“ - množství, které se vyrobilo nad maximální (A a B) kvótu. Producenti za něj dostávali mnohem nižší cenu než je cena cukru vyrobeného v rámci kvóty. Musel se vyvézt na světový trh za cenu na světovém trhu. „Cukr C“ nebylo nutno vyvézt jen v tom případě, že se převedl do následujícího marketingového roku a nakládalo se s ním jako s částí produkce kvóty A.
b) na institucionálních cenách cukrové řepy a cukru :
-Intervenční ceně cukru
Představovala cenu „fco závod“, za níž Komise EU nakoupí prostřednictvím intervenčních organizací kvótový cukr od zpracovatelů. Platila pro bílý i surový cukr. Úroveň intervenčních cen cukru se v rámci EU odlišuje tzv. „zvláštními regionálními prémiemi“ (deficitní oblasti dostávají vyšší ceny, např. Itálie, Finsko, Španělsko, Portugalsko).
Pro hospodářské roky 2001/2002 ‑ 2005/2006 u bílého cukru:
intervenční cena činila 63,19 €/100 kg;
odvozená intervenční cena byla stanovena každý rok pro každou z oblastí, kde je cukru nedostatek (deficitní oblast).
Komise EU stanovovala dopravní příplatek, který hradil zpracovatelům pokrytí nákladů, které vznikají při dopravě řepy do cukrovarů. Tento příplatek činil přibližně 7 % (4,41 €/100 kg cukru) z intervenční ceny bílého cukru. byl součástí intervenční ceny cukru
-Základní ceně cukrové řepy
Vycházela z intervenční ceny bílého cukru (se zohledněním výtěžku cukru z řepy, zpracovatelského zisku, příplatku za dopravu cukrovky a tržby zpracovatelů z prodeje melasy) při  16% cukernatosti řepy, přičemž byla stanovena stupnice prémií a srážek za dodávky cukrovky s vyšší nebo nižší cukernatostí. Základní cena cukrovky byla součtem minimálních cen cukrovky a 57,82 % z předpokládané celkové produkční dávky, rozdělené na základní a variabilní dávku („B dávku“). Vzhledem k principu „samofinancování“ cukerního režimu však producenti základní cenu cukrovky nedostávali. Dostávali cenu nižší, která vycházela z minimální ceny cukrovky. Pro hospodářské roky 2001/2002 až 2005/2006 činila základní cena cukrové řepy standardní kvality 47,67 €/t.
-Minimální ceně cukrové řepy kvóty A
Představovala 98 % základní ceny cukrovky. Pro hospodářské roky 2001/2002 až 2005/2006 minimální cena cukrové řepy A činí 46,72 € /t.
-Minimální ceně cukrovky kvóty B
Minimální cena řepy B činila 68 % základní ceny řepy. Z kvóty cukru B byly odváděny mnohem vyšší produkční dávky. Pro hospodářské roky 2001/2002 až 2005/2006 činila minimální cena za cukrovou řepu B 32,42 €/t.
c) na produkčních dávkách (základní, variabilní a eliminační dávka)
Režim pro cukr v EU čerpal prostředky ze zemědělského rozpočtu výjimečně. Byl financován převážně z vlastních zdrojů. Cena, kterou zpracovatelé nebo pěstitelé za cukr, resp. cukrovku, isoglukózu a inulin dostali, byla běžná cena po odpočtu produkčních dávek ‑ odvodů z cen cukru, které byly určeny k financování vývozních a produkčních náhrad za cukr a sladidla (exportní a produkční refundace). Plátcem produkčních dávek z výroby cukru byl producent cukru.
d) na vysoké míře celní ochrany a možnosti aplikace dodatkového cla
Byly využívány pevné celní tarify, jejichž výše umožňovala zemím EU udržet vysoké institucionální ceny. Prostřednictvím zvláštních ochranných opatření mohla být aplikována dodatková cla, pokud objemy dovozu přesáhly určitou úroveň nebo světové ceny klesly pod určitou hranici.
Legislativa: NR(ES) č. 1234/2007
· Příloha IV., část B Standardní jakost cukru (a cukrové řepy, část I.)
· Oddíl III., Opatření v odvětví cukru, článek 49, Minimální cena cukrové řepy
Ceny, odvody do restrukturalizačního fondu a restrukturalizační podpora v rámci reformované Společné organizace trhů v odvětví cukru
Ukazatel
Měrná jednotka
2005/06
2006/07
2007/08
2008/09
2009/10
2010/11 až 2014/15
Intervenční, resp. referenční cena bílého cukru1)
EUR/t
631,9
631,9
631,9
541,5
404,4
404,4
Snížení ceny bílého cukru rok 2005/06=100
%
-
0
0
14,3
36
36
Restrukturalizační částka2)
EUR/t
-
126,4
173,8
113,3
0
0
Intervenční, resp. referenční produkční cena cukru po odpočtu restrukturalizační částky
EUR/t
631,9
505,5
458,1
428,2
404,4
404,4
Snížení referenční produkční ceny bílého cukru po odpočtu restrukturalizační částky
rok 2005/06=100
%
-
20,0
27,5
32,2
36,0
36,0
Intervenční, resp. referenční cena surového cukru
EUR/t
523,7
496,8
496,8
448,8
335,2
335,2
Minimální cena cukrové řepy3)
EUR/t
43,6
32,86
29,78
27,83
26,29
26,3
Snížení minimální ceny cukrové řepy
rok 2005/06=100
%
-
24,6
31,7
36,2
39,7
39,7
Restrukturalizační podpora EU4)
EUR/t
-
730
730
625
520
-
Poznámka: 1) V roce 2005/06 intervenční cena bílého cukru. Referenční cena bílého cukru je cena bílého cukru při obchodování na vnitřním trhu EU.
2)Finanční částka, kterou platí producenti cukru do restrukturalizačního fondu EU z každé tuny přidělené kvóty cukru.
3) V roce 2005/06 je uvedena minimální cena cukrové řepy nakoupená v rámci kvóty A a B.
4)Odstupné z restrukturalizačního fondu za kvótový cukr, který výrobce přestane natrvalo produkovat.
Pramen:EK
Vzhledem k postupnému snižování minimálních cen cukrové řepy po reformě SOT v odvětví cukru z 32,86 EUR/t pro hospodářský rok 2006/07 až na cílovou hodnotu 26,29 EUR/t od hospodářského roku 2009/10 jsou tyto ceny částečně kompenzovány formou oddělené platby za cukr dle nařízení Rady č. 319/2006 (v letech 2006/07 a 2007/08 kompenzace snížení cen cukrové řepy do výše přibližně 60 % a od roku 2008/09 do výše přibližně 64 % rozdílu minimální ceny cukrové řepy platné před cukerní reformou a v konkrétním období realizace reformy). Cukrovarnické podniky nakupující cukrovou řepu podléhající kvótám vhodnou ke zpracování na cukr a určenou ke zpracování na cukr podléhající kvótám, jsou povinny zaplatit alespoň minimální cenu, která se podle zjištěných odchylek od standardní jakosti zvýší nebo sníží. Podle čl. 49 NK 1234/2007 je od hospodářského roku 2009/2010 minimální cena pro cukrovou řepu podléhající kvótám 26,29 EUR za tunu.
Ceny zemědělských výrobců cukrové řepy v ČR
Rok
Ø CZV
2004
1521
2005
1347
2006
1060
2007
860
2008
806
2009
772
2010
710
Pramen: ČSÚ
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.04.2013 07:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu