Kupní síla - zlatý
Text dotazu
Dobrý den,
při sestavování rodokmenu jsme našla informaci, že můj praprapraděda Johan koupil v prosinci roku 1854 grunt za 2 600 zlatých. Prosím jak vypadal zlatý v této době? Je možné poslat obrázek?
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
o mincích konvenční měny, která platila až do roku 1857 se dočtete nejvíc v knize Petra Vorla "Od pražského groše ke koruně české", vyšlo v Praze ve dvou vydáních 2000, 2004, kde je problematika vývoje naší měny pojednána z historicko-ekonomického pohledu. Samotný přehled mincí Františka Josefa I. i s fotografiemi lze nejnověji nalézt v katalogu Stanislava Voloviče "Numizmatický katalóg mincí Rakúskej monarchie a Rakúsko-Uhorska (1835-1819), který vyšel v Bratislavě 2012 (z tohoto katalogu Vám rovněž posíláme naskenovanou stránku s vyobrazením zlatníku a 2-zlatníku z příslušné doby). Podle sdělení pracovnice Numismatické sbírky Národního muzea v Praze prý Váš praprapradědeček ale za zmíněný grunt zaplatil s největší pravděpodobností papírovými penězi. Jejich přehled najde v publikaci Julia Séma "Papírové peníze na území Československa 1762-1977", vyšlo v Hradci Králové 1977, která kromě vyobrazení jednotlivých papírovým platidel podává opravdu fundovaný odborný výklad a  neomezuje se na pouhý soupis.
Doporučujeme:
MILITKÝ, Jiří. Pražská mincovna 1526 - 1856. Katalog mincí tolarového období ze sbírky Muzea hlavního města Prahy. Praha: Nakladatelství KANT, 2009.
VALOVIĆ, Stanislav. Numizmatický katalóg mincí rakúskej monarchie a Rakúsko-Uhorska /1835 - 1918). Mince Ferdinanda I. Františka Jozefa I. a Karola I. Bratislava: Aunum, 2012.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.11.2018 12:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu