kultura první republiky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na hlavní rysy charaktaristiky jednotlivých částí kulturního dění za ery první republiky. Děkuji za jakýkoliv odkaz.
Odpověď
Dobrý den,
vaše zadání poněkud přesahuje možnosti i nabídku naší služby. Uvádíme některé prameny, z nichž můžete čerpat a typy na další zdroje:
Stručně je kultura první republiky charakterizována v knize:
Dějiny zemí Koruny české. II., Od nástupu osvícenství po naši dobu / [Pavel Bělina ... et al.]. -- 9. vyd.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2003, c1993. -- 328 s. : il., mapy, portréty ; 22 cm
Podrobnější přehledy přinášejí:
Československá vlastivěda / pod protektorátem Masarykovy akademie práce. -- Praha : Sfinx, 1929-1936. -- 14 sv. : il. ; 27 cm - a to zejména díly: díl VII.: Písemnictví. 1933. díl VIII.: Umění. 1935.
Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému / redakci vede B. Němec. -- Praha : J. Otto : Novina, 1930-1943. -- 12 sv. : il., mapy ; 25 cm - díl I. sv. 2: Br-dej. 1931. S.705-1458, v hesle Československá republika - na konci hesla (s. 1298) najdete rozepsaný obsah
Jednotlivé oblasti kultury pak můžete sledovat ve speciálních dějinách, např. dějinách literatury, umění, hudby, divadla. tedy např.
Dějiny českého výtvarného umění / [editoři Taťána Petrasová, Helena Lorenzová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 1984- . -- sv. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 34 cm díl IV/1, 2. 1890/1938. 1998. 2 sv. (393, 478 s.)
Česká literatura od počátků k dnešku / Jan Lehár ... [et al.]. -- 2., dopl. vyd.. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006. -- 1078 s. : il., portréty, faksim. ; 21 cm
Dějiny české hudební kultury 1890/1945. -- Praha : Academia, 1972-1981. -- 2 sv.
Dějiny českého divadla. Svazek 4., Činoherní divadlo v Československé republice a za nacistické okupace / Jan Brabec ... [aj.]Adolf Scherl ; red. obr. části Eva Šormová. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1983 (TZ 2). -- 706 s. : obr., fot. (některé barev.), pl. ; 28 cm
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2007 10:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu