Kuba
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké byly ( nebo
jsou ) významné osobnosti ve státě Kuba a nějaké zajímavosti z tohoto státu.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Kuba se pyšní mnohými zajímavostmi, záleží, co konkrétně Vás zajímá. Poutavé i méně známé informace o ostrově se můžete dočíst v téměř každém průvodci, především vydání z posledních let stojí minimálně za prohlédnutí.
Příkladem Vám uvádíme některé vybrané zajímavosti, snažili jsme se je vybrat z různých oblastí, aby přehled byl co nejpestřejší.
Architektura:
Za pozornost jistě stojí architektura, která pokrývá širokou škálu slohů od baroka až po art deco. Vzhledem k dějinným událostem se podařilo uniknout buldozerům komerčních projektantů. Mezi architektonicky výstavní města patří především Trinidad, Havana či Remeios.
Příroda:
Kuba má nádhernou přírodu, pro kterou je nazývána oerla Karibiku. Krásné písečné pláže, korálové útesy, horské deštné pralesy, azurové moře a mnoho druhů fauny a flory - to vše zde lze najít.
Hudba a tanec:
Hudba, která v sobě mísí africké, španělské, francouzské, domorodé a karibské vlivy je spolu se smyslným tancem neodmyslitelnou součástí Kuby. Za všechny postačí jmenovat salsu, rumbu, son-changüí, reggaeton, noevu trovu.
Historie:
Kuba má bohatou historii, přestože poslední desetiletí minulá desetiletí jsou nechvalně známá revolucemi a komunistickým režimem. Ovšem byla to právě Kuba, kde se vylodil roku 1492 Kryštof Kolumbus. Slavného mořeplavce tento tropický natolik upoutal, že jej považoval za nejkrásnější na světě. Během jednoho roku upevnili Španělé svoji vládu na ostrově a tím začala dlouhá a trpká historie tohoto ostrova. Fidelova revoluce z roku 1956 je vlastně reakcí na čtyři století boje kubánského lidu za nezávislost proti koloniálním mocnostem.
Rum a doutníky:
Kubánským národním nápojem je rum, který je základem všech kubánských koktejlů a je nabízen v různých příchutích, vyráběno je na šedesát, nejznámější značkou je Havana Club. Používá se např. jako základ pro cuba libre, daiquiri nebo mojito. Vedle rumu je třeba zmínit také doutníky, které jsou považovány za jedny z nejlepších na světě (např. značka Romeo y Julieta). Nejkvalitnější doutníky jsou ručně vyráběny v Havaně (zde velmi záleží na zručnosti, aby byl zajištěn dobrý tah), méně kvalitní, určené pro domácí trh, v menších oblastních továrnách.
Mentalita Kubánců:
Kubánci při osobním setkání jsou charakterizováni jako šarmantní lidé se smyslem pro humor, štědrostí, úzkým vztahem k tělesnu a dobráckou povahou. Jestliže je však poznáte blíže, nikoli z pohledu náhodného kolemjdoucího turisty, zjistíte, že v první řadě se vyznačují takřka bezmeznou schopností obcházet pravidla a "nějak to zaonačit". To je dáno především nutností rozvíjet talent k přežití. Stejně tak porevoluční rys dělit se ostatními je pro Kubánce naprosto přirozený. Život na Kubě má interaktivní ráz, po 22hod všichni vyjdou ven, kde se baví, posedávají v křeslech či hrají šachy. Kvůli nedostatku bytových prostor je poměrně běžné vidět i tři generace pod jednou střechou.
Významné osobnosti:
Mezi významné osobnosti patří revolucionáři - z dnešního pohledu ovšem spíše nechvalně. Z nich lze jmenovat především Che Guevaru, jehož tvář je dodnes k vidění po celé Kubě. Spolu s Castrem je považován za hlavního tvůrce revoluce. V roce 1966 se objevil v Bolívii, kde chtěl uskutečnit revoluci, byl ovšem zrazen, zajat a v říjnu 1967 tajně popraven. Roku 1966 také tajně přicestoval do ČSSR, kde pobýval údajně v Praze a nedaleko Kladna 4 měsíce.
Fidel Castro podstoupil roku 2006 svůj úřad bratru Raulovi, který provedl reformy, i když velmi mírné. Národním hrdinou, který inspiroval Castra i jeho protivníky, je José Martí (1853-1895). Již v mládí se zapojil do hnutí proti španělským kolonialistům, v boji za Kubu vytrval celý život. Proslavil se i literární činností, je tak někdy nazýván revoluční básník, jsou po něm pojmenované mnohá náměstí, divadla i ulice.
Dalším revolucionářem - v tomto případě spíše revolucionáčkou - byla Celia Sanchez Manduley (1920-1980). v roce 1957 se se známila s Fidelem Castrem a stala se členkou Hnutí 26.července. Stala se Castrovou pravou rukou a údajně i milenkou, byla jedním z mála, kdom ohl kritizovat Castrovy názory. Její smrt 1980 Castrem hluboce otřásla.
Pro cizince možná méně známé osobnosti:
Carlos Cespedes (1819-1874) - nazýván otcem národa. Bohatý farmář, básník a právník vydával první časopis hnutí za nezávislost (Cubana Libro). Roku 1868 osvobodil dvé otroky a v projevu, který bývá nazýván Grito de Yara vyzval k otevřené vzpouře proti Španělům.
"Kubánci" cizího původu:
Ernest Hemingway - spisovatel zde strávil 20 let, poprvé sem přijel v roce 1932, roku 1960 kvůli nástupu Castrova režimu odešel. Jeho dílo Stařec a moře je inspirováno obyvateli Kuby.
Winston Churchil - svá učňovská léta prožil na Kubě jako zpravodaj z války o nezávislist (1895-1898) La Rusa - ruská emigrantka, která věnovala Fidelovi
25 000 dolarů na střelné zbraně Graham Green - spisovatel, Brit, který v 50.
letech 20. století zachytil život havanské spodiny.
Další zajímavé informace získáte v publikacích:
* BAKER, Christopher P. Kuba. Brno : Computer Press, [2008]. 271 s. ISBN 978-80-251-1928-0.
* SAINSBURY, Brendan. Kuba. 2. české vyd.. Praha : Svojtka & Co., 2010. 560 s. ISBN 978-80-256-0425-0.
* HORKÝ, PETR; NÁPLAVA, Mirslav. Cuba libre : kdo nezažil, nepochopí, kdo neviděl, neuvěří. Vyd. 1.. Brno : Jota, 2006. 292 s. ISBN 80-7217-451-7.
Mnohé další knihy můžete dohledat v online katalozích na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ , do názvu nebo předmětu dokumentu stačí zadat Kuba, výsledky lze dále upravovat pomocí funkcí filtrovat a zpřesnit. Pro dohlednání článků využijte bázi ANL na téže adrese.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.03.2011 15:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu