Které knihy obsahují text k historii japonské/umělecké knižní vazby?
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o radu ohledně doporučení literatury k tématu japonské/umělecké knižní vazby a její historie.
Odpověď
Hezký den,
historií umělecké a japonské knižní vazby se ve větší či menší míře zabývají níže uvedené publikace. Pro získání přehledu o historii knižní vazby doporučujeme prostudovat některé z nich. Další zdroje je možné hledat například v online katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) nebo v Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc).
Zajímavý by pro Vás mohl být také volně dostupný MOOC kurz na e-learningové platfomě edX Japanese Books: From Manuscript to Print, dostupný zde po přihlášení: https://www.edx.org/course/japanese-books-from-manuscript-to-print.
Doporučená literatura:
*BÁRTOVÁ, Kateřina a SLOVIK, Radomír. Historický vývoj knižní vazby: technologie vazby 16. století. Vydání 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2020. 209 stran. ISBN 978-80-7560-343-2.
*FOOT, Mirjam. Studies in the history of bookbinding. Aldershot: scolar pr., 1993. 15, 467 s. Isbn 0-85967-935-7.
*DIEHL, Edith. Bookbinding: its background and techniques: two volumes bound as ohne. New York: Dover Publications, 1980. 21, 251, 6, 406 s. ISBN 0-486-24020-7.
*DOLEŽAL, Jaroslav. Vazby knih. 3. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1987. 163 s. Polytechnická knižnice. Řada 3, Udělejte si sami; sv. 13.
*DRAGOUN, Michal et al. Knižní kultura českého středověku. Vydání první. Dolní Břežany: Scriptorium, 2020. 399 stran. ISBN 978-80-7649-012-3.
*HAMANOVÁ, Pavlína. Z dějin knižní vazby: od nejstarších dob do konce XIX. stol. I. vydání. Praha: Orbis, 1959. 275 stran, 155 nečíslovaných stran obrazových příloh. Lidová umělecká výroba a řemeslo.
*HAMANOVÁ, Pavlína a NUSKA, Bohumil. Knižní vazba sedmi století z fondů Strahovské knihovny. 1. vyd. Praha: Orbis, 1966. 75 s., 32 s. obr. příl.
*HIOKI, Kazuko. Japanese printed books of the Edo period (1603-1867): history and characteristics of block-printed books. Journal of the Institute of Conservation [online]. Routledge, 2009, 32(1), 79-101 [cit. 2021-10-26]. ISSN 1945-5224. Dostupné z: doi:10.1080/19455220802630768
*CHYTIL, Karel. Dějiny českého knihařství, po stránce umělecké a knihařské, Praha 1899.
*IKEGAMI, Kójiró a STEPHAN, Barbara B., ed. Japanese bookbinding: instructions from a master craftsman. 11. vyd. London: Weatherhill, 2007. 127 s. ISBN 978-0-8348-0196-7.
*Japanese Bookbinding. Burlington Magazine [online]. Burlington Magazine Publications, 1986, 128, 911 [cit. 2021-10-26]. ISSN 0007-6287.
*KOCMAN, Jiří Hynek. Japonské tradiční knihařství. In: Sborník II. mezinárodního semináře knihařů: Kroměříž, 4.-6. června 1998. Praha: Arcus, 1998. 40 s.
*KOCMAN, Jiří Hynek. článek japonské tradiční knihařstvi In: Knihařský bulletin: čtvrtletní zpravodaj pro uměleckou knižní vazbu a související obory. Černošice: Vydavatelství a nakladatelství ARCUS, 1998 ročník IV. zvláštní číslo.
*KOLAŘÍK, Ladislav. Ladislav Kolařík: umělecká knižní vazba, faksimile a restaurování písemných památek: katalog výstavy, Hodonín červen - červenec 1989. Hodonín: Galerie výtvarného umění, 1989. [16] s. ISBN 80-85015-04-8.
*KRÁL, Jindřich a KÁŇA, Pavel. Umění vázat knihy. 1. vyd. Praha: Knihař, 2011. 255, [46] s. Základní řada odborných publikací; sv. 12. ISBN 978-80-86292-45-8.
*KUNIKATA-COCKRAM, Midori. Japanese Paper Related to Bookbinding. New Bookbinder [online]. 2018, 38, 72-76 [cit. 2021-10-25]. ISSN 0261-5363.
*MUNN, Jesse. Side-stitched books of China, Korea and Japan in western collections. Journal of the Institute of Conservation [online]. 2009, 32(1), 103-127 [cit. 2021-10-25]. ISSN 19455224. Dostupné z: doi:10.1080/19455220802630792
*PEŠINA, Jaroslav. Knižní vazba v minulosti. Praha: Jan Štenc, 1939. 41, [III] s.
*SZIRMAI, János Alexander. The archaeology of medieval bookbinding. Aldershot: Ashgate, ©1999. 16, 352 s. ISBN 0-85967-904-7.
*The art of the book from the early middle ages to the renaissance: a journey through a thousand years. Boston: Boston College, 2000. 228 s. ISBN 0-9625934-3-5.
*Zapomenuté knihařské dovednosti. První vydání. Praha: Pavel Káňa - vydavatelství Knihař, 2015. 324 stran. Základní řada odborných publikací; 14. svazek. ISBN 978-80-86292-83-0.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu