Které hody jsou v České republice největší?
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, které hody lze v České republice považovat za největší, nejpočetnější? Guinessův rekord vlastní město Vracov, ale nejsem si jistá podmínkami tohoto rekordu (myslím, že to bylo okolo 600 krojovaných). Nevím, jestli se jednalo o počet všech krojovaných v průvodu nebo jen domácích - ve vracovském kroji. Minulý rok se tam ale podařilo napočítat přes 900 krojovaných. Je v České republice jiné město nebo vesnice, které napočítalo více krojovaných?
Kdo v České republice se tedy může pyšnit titulem "největší hody v ČR"?
Odpověď
Dobrý den,
titulem "největší hody v ČR" se opravdu honosí město Vracov. V letošním roce se zde sešlo více než 900 krojovaných osob, povětšinou oděných do místního tradičního kroje. Vracov je taktéž držitelem rekordu nejvíce krojovaných osob na jenom místě v jednom druhu kroje (566 - zápis v roce 2015).
Nejvíce krojovaných v různých druzích kroje se pravidelně schází v Uherském Hradišti:
"Sobotní program Slováckých slavností vína a otevřených památek nemůže symbolicky začít nikde jinde než ve Vinohradské ulici v Mařaticích, které dnes tvoří městskou část Uherského Hradiště. (...) Právě v těchto místech se od ranního kuropění začínají scházet účastníci velkolepého slavnostního průvodu. Jestliže v roce 2003 se průvodu zúčastnili krojovaní zástupci „pouhých“ 24 obcí a měst, aktuálně se jejich počet pohybuje na více jak dvojnásobku.
V okamžiku řazení průvodu se tak Vinohradská ulice bezpochyby stává místem s největší koncentrací krojovaných na světě. A potvrzují to i čísla. Slovácký týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM si hned po dva roky dal práci, aby spočítal všechny krojované, kteří se do průvodu zapojují. V roce 2006 byl ustaven nový český rekord s hodnotou 1352 krojovaných jdoucích v jednom společném slavnostním průvodu. O dva roky později to bylo neuvěřitelných 4153 krojovaných žen, mužů a dětí, kteří se z Vinohradské ulice vydali ve slavnostním průvodu do centra města.
Jen formálním potvrzením hlubokého uznání a úcty pak bylo prohlášení tohoto rekordu nejúžasnějším kolektivním rekordem České republiky v roce 2008."
(zdroj: DVOULETÝ, Michal et al. Na paletě krojů: slovácké slavnosti vína a otevřených památek Uherské Hradiště. Vyd. 2. Uherské Hradiště: Nadace Děti-kultura-sport, 2010. 371 s. ISBN 978-80-254-9036-5. (str. 20).
Tento rekord potvrzuje i Česká kniha rekordů z roku 2009:
"Nejvíce krojovaných v průvodu
Slavnostního průvodu Slováckých slavností vína a otevření památek, který se konal v Uherském Hradišti dne 13. září 2008, se zúčastnilo 4153 osob v lidových krojích. Vyhlašovatelem pokusu o rekord byl slovácký týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM ve spolupráci s Nadací  Děti- kultura - sport a přípravným výborem slavností zastoupeným Klubem kultury Uherské Hradiště"
(zdroj: Česká kniha rekordů. Rafaj, Luboš, Marek, Miroslav a Vaněk, Josef. Pelhřimov: Agentura Dobrý den, 2009)
Použité zdroje
* Česká kniha rekordů. Rafaj, Luboš, Marek, Miroslav a Vaněk, Josef. Pelhřimov: Agentura Dobrý den, 2009.
* DVOULETÝ, Michal et al. Na paletě krojů: slovácké slavnosti vína a otevřených památek Uherské Hradiště. Vyd. 2. Uherské Hradiště: Nadace Děti-kultura-sport, 2010. 371 s. ISBN 978-80-254-9036-5.
* http://www.mestovracov.cz/27-tradice/160-vracovske-hody
* http://www.vracov.eu/news?id=6
* https://www.novinky.cz/vase[…]hody-v-ceske-republice.html
* https://hodoninsky.denik.cz[…]6-krojovanych-20151018.html
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2018 17:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu