Krokodýl a aligátor
Text dotazu
Dobrý den! Mě by teda zajímalo, proč krokodýl žere lidi a aligátor ne. Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
není zcela jednoznačné tvrzení, že krokodýl žere lidi a aligátor ne. Prameny nejsou v tomto jednotné, viz příklady z různých zdrojů níže. Většina pramenů ale přeci jen mluví o krokodýlech jako o zabijácích člověka a aligátory má za bojácnější příbuzné, kteří se lidí spíše straní.
Krokodýl a aligátor je nebezpečné zvíře a chovají se podobně. Dávají přednost jiné kořisti než člověku, ale útoky se přesto leckde opakují.
Zdroj: CLAYBOURNEOVÁ, Anna. 100 nebezpečí. Jak se jim vyhnout. Jak je přežít. Praha: Fortuna Libri, 2009.
Krokodýli rozhodně patří k 60 zabijákům. Jsou to dokonalí smrtonosní ještěři ve svém vodním teritoriu, kde rozhodně člověk nemá šanci. Krokodýl zraní a napadne člověka ale pouze v případě, kdy se cítí ohrožen nebo pokud považuje člověka za něco jiného. Toto však neplatí o mořském krokodýlu; je to jedno z několika málo zvířat, která záměrně loví, zabíjejí a žerou lidi.
Zdroj: BACKSHALL, Steve. 60zabijáků podle Steva Backshalla. Praha: Mladá fronta, 2009.
Vzrostlí jedinci krokodýlů mořských loví velké savce a jsou doloženy mnohé případy úspěšného lovu na člověka.
Zdroj: RICHARZ, Klaus, KREMER, Bruno P. Unese mravenec nosorožce? Rekordy ve zvířecí a rostlinné říši. Praha: Ikar, 2007.
Krokodýl je nebezpečný pro člověka, zvlášť sedmimetrový krvežíznivý krokodýl mořský. Může zaútočit na člověka a na místě ho sežrat.
Zdroj: Už to vím. Zvířata. 200 otázek a odpovědí. Praha: Argo, 2008.
Lstivost , rychlost a tlama plná ostrých zubů , to jsou zbraně dvaadvaceti druhů krokodýlů , aligátorů , kajmanů a givála , kteří žijí na březích tropických a subtropických jezer, řek a moří; všichni jsou výhradně masožraví . Živí se vším , co se dostane do dosahu jejich ostrých zubů - malými rybkami stejně tak jako velkými savci , lidí nevnímaje .
Čerpáno z: http://www.gamepark.cz/krokodyli_aligatori_259834.htm
Krokodýlové jsou známi tím, že se vrhnou po všem, co se jen pohne. Většina lidí je považuje za nebezpečné predátory, kteří pojídají i lidi. Není to tak docela pravda. Je sice faktem, že se opravdu oženou po čemkoli, co se pohne, ale pokud jste na souši, tak před ním můžete snadno utéct. Krokodýli zřídka dosáhnou rychlosti na souši přes 16 km/h a nejsou vytrvalí v běhu.
Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Krokod%C3%BDli
Aligátor severoamerický či aligátor americký nebo aligátor mississippský (Alligator mississippiensis) je jeden ze dvou žijících druhů aligátorů, zástupce čeledi aligátorovitých (Alligatoridae). Aligátor severoamerický obývá pouze jihovýchod Spojených států amerických, kde žije v močálech, řekách nebo bažinách, které se často překrývají s oblastmi, které obývají lidé. Co do velikosti je větší, než jeho nejbližší příbuzný aligátor čínský (Alligator sinensis). Ocas je téměř stejně dlouhý jako zbytek aligátorova těla a většinou funguje jako kormidlo při plavání. Občas ho mohou aligátoři použít jako zbraň, pokud se cítí ohroženi a mířená rána tímto ocasem může představovat u menších živočichů i smrt, u člověka pak vážné zlomeniny. Aligátor severoamerický umí velice rychle a obratně plavat a občas i na zemi se může, ale na krátkou vzdálenost, pohybovat velice rychle.
Aligátoři požírají převážně ryby, ptáky, želvy, savce a obojživelníky. Důležitou část potravy tvoří u mladých aligátorů drobní bezobratlí, zvláště pak hmyz a jeho larvy, hlemýždi, pavouci nebo červi, občas si pochutnají i na drobných rybkách. Postupem času se začnou živit i většími rybami a dalšími vodními živočichy, žábami a pomalu i savci, zvláště pak krysami a dalšími myšovci. Téměř dospělí aligátoři loví živočichy v rozsahu od hadů a želv až k ptákům a středně velkým savcům.
Dospělí aligátoři severoameričtí se neostýchají zaútočit ani na kořist ve velikosti prasat, jelenů a domácích zvířat, zvláště pak koz a ovcí, která se chodívají napít k napajedlu. Časté jsou i případy, kdy zaútočí na menšího a slabšího zástupce svého druhu. Větší samci si troufnou i na velké šelmy, jako pantery nebo dokonce medvědy, což činí z aligátora severoamerického jednoho z nejnebezpečnějších severoamerických lovců z říše živočichů.
V žaludcích aligátorů severoamerických jsou často nalézány i drobné kameny, které aligátoři požírají pro semletí potravy v žaludku, což umožňuje jednodušší trávení. Tento proces je velice důležitý, jelikož aligátor požírá svou kořist až na větší zvířata v celku.
I přesto, že sdílí některé lokality s lidmi, jsou útoky na člověka spíše ojedinělou záležitostí. Naopak, aligátoři se lidí spíše bojí a většinou se jim snaží obloukem vyhýbat a většina útoků na lidi je způsobena jen tím, že lidé aligátory krmí. Kousnutí aligátora je velice nebezpečné a pokud k němu dojde, neměl by člověk váhat vyhledat nejbližšího lékaře. Pokud tak neučiní, může dojít k velice nebezpečné infekci a následně k amputaci postiženého místa, v tomto případně nejčastěji nohy.
Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Alig%C3%A1tor_severoamerick%C3%BD
Staří Egypťané uctívali boha řeky Nilu jménem Sobek, jenž byl zobrazován s hlavou krokodýla. V jeho chrámech byli chováni krokodýli, které věřící krmili. Uhynulé krokodýly Egypťané také balzamovali. Krokodýlí kult ale nebyl rozšířen v celém Egyptě a místy, zvláště v Horním Egyptě, byli krokodýli naopak loveni a pojídání. V římské době byl krokodýl symbolem Egypta...
Ve středověkých bestiářích či Mandevillově cestopise se tradovalo mnoho představ o krokodýlech, kteří zabíjejí lidi a před jejich pozřením roní pokrytecké slzy, podle jiných legend žere krokodýl pouze muslimy a pohany, zatímco křesťanů si nevšímá.
V Africe a na Madagaskaru mnohé kmeny pokládají krokodýly za své předky, nebo věří, že se zemřelí lidé proměňují v krokodýly...
Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Krokod%C3%BDl_nilsk%C3%BD
U nás doporučujeme navštívit krokodýly v Protivíně, kde vám ochotně o jejich životě poví. Třeba vám řeknou např. i to, že když aligátor lidi nevyhledává, nemůže je tedy ani žrát.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Krokod%C3%BDl%C3%AD_ZOO_Protiv%C3%ADn
Obor
Biologické vědy
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.04.2015 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu