Kroisos
Text dotazu
Kdo byl Kreseus a jak vzniko rčení "bohatý jako Kreseus. děkuji
Odpověď
Dobrý den, v dokumentech jsme nenalezli žádné zmínky o historické postavě známé jako Kreuseus. Domníváme se však, že se může jednat o krále Kroisa (1. pád Kroisos). Ten patřil mezi nejvýznamnější postavy lýdské říše. Kroisos dokončil podmanění řeckých měst v Malé Asii a lze říci, že ovládl celou západní Malou Asii až po řeku Halys. Při snaze o další expanzi na východ byl však poražen perskými vojsky, hlavní město Sardy bylo dobyto a Kroisos zajat.
Rčení "bohatý jako Kreseus (Kroisos)" pravděpodobně vychází z pověstného bohatství lýdské říše a jejího hlavního města. Lýdové těžili ze svého postavení  na obchodní cestě spojující Malou Asii a vzdálenější Přední východ s egejským pobřežím. Ve druhé polovině 7.stol. př. Kr. se Lýdie stala podle tradice prvním státem, který razil mince. Kroisos se stal v řeckých legendách (a odtud v evropských jazycích: Croesus, Krésus) typem nesmírně bohatého muže.
Použitá literatura:
Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze : J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
PEČÍRKA, Jan et al. Dějiny pravěku a starověku. 3., přeprac. vyd.. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1989. 2 sv.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu