kritické myšlení - ošetřovatelství
Text dotazu
Prosím o pomoc při vyhledání literatury k tématu
kritické myšlení, pokud možno ve spojení s oborem ošetřovatelství.
Děkuji mnohokráte!
Odpověď
Dobrý den,
k tématu kritického myšlení v ošetřovatelství jsme nalezli pouze jednu knižní publikaci, která se mu zčásti věnuje, a pak prostřednictvím různých zdrojů několik článků. Uvádíme také některé publikace, které se zabývají kritickým myšlením obecně. Záznamy publikací pocházejí z elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), možnosti výpůjčky v NK ČR jsou u každého z nich uvedeny pod ikonou Exempláře.
Dostupnost dokumentů ve fondech jiných českých knihoven lze ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ).
* TÓTHOVÁ, Valérie a kol. Ošetřovatelský proces a jeho realizace. Praha: Triton, 2009. 159 s. : il. ; 24 cm + 1 CD-ROM. ISBN 978-80-7387-286-1.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201002/contents/nkc20092009984_1.pdf
O kritickém myšlení obecně:
BOWELL, Tracy; KEMP, Gary. Critical thinking : a concise guide. London : Routledge, 2010. x, 294 s. : il. ; 26 cm. ISBN 978-0-415-47182-4 (váz.). ISBN 978-0-415-47183-1 (brož.).
* kritické myšlení * logika * filozofie jazyka * argumentace * učební texty
SZYMANEK, Krzysztof. Umění argumentace : úlohy na zkoumání argumentů / Krzysztof Szymanek, Krzysztof A. Wieczorek, Andrzej S. Wójcik ; [z polského originálu ... přeložil Jan Štěpán]. -- 1. české vyd.. -- V Olomouci : Univerzita Palackého, 2004. 148 s. ; 24 cm. (Učebnice). ISBN 80-244-0834-1 (brož.)
* argumentace -- úlohy * kritické myšlení * formální logika * příručky
Critical thinking and learning [elektronický zdroj] / edited by Mark Mason. Malden, MA : Blackwell Pub., 2008. x, 134 p. ; 25 cm. ISBN 978-1-4051-8107-5 (pbk. : alk. paper) (chyb.)
Obsahuje: Critical thinking and learning / Mark Mason -- Kinds of thinking, styles of reasoning / Michael A. Peters -- Culture, cognitive pluralism and rationality / Colin Evers -- Is there a geography of thought for East-West differences? why or why not? / Ho Mun Chan and Hektor K. T. Yan -- False dichotomy? 'Western' and 'Eastern' concepts of scholarship and learning / Janette Ryan and Kam Louie -- Learning, empowerment and judgement / Michael Luntley -- Is Popper's falsificationist heuristic a helpful resource for developing critical thinking? / Chi-Ming Lam -- Critical thinking as a source of respect for persons: a critique / Christine Doddington -- Re-conceptualizing critical thinking for moral education in culturally plural societies / Duck-Joo Kwak.
ebrary (firma)
* kritické myšlení * elektronické knihy
LIPMAN, Matthew S. Thinking in education [elektronický zdroj]. New York : Cambridge University Press, 2003. -- xii, 304 p. : ill. ; 24 cm. ISBN 0-521-81282-8 (HB) (chyb.). -- ISBN 0-521-01225-2 (PB) (chyb.)
* kritické myšlení * myšlení * tvůrčí myšlení * elektronické knihy
Poslední dva výše uvedené dokumenty jsou elektronické publikace dostupné v rámci placené databáze ebrary Academic Complete (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#ebrary ), kterou mohou v plném rozsahu využívat pouze registrovaní uživatelé NK ČR s platným čtenářským průkazem, a to v prostorách NK ČR nebo přes vzdálený přístup i mimo budovu knihovny. Odkazy na obě možnosti přístupu k e-knihám jsou v elektronickém katalogu k dispozici u jednotlivých záznamů.
Po jednom článku obsahují také databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/anl) :
* ZELENÍKOVÁ, Renáta. Kritické myslenie v ošetrovateľstve. In: Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství : sborník příspěvků 1. Slezské konference ošetřovatelství s mezinárodní účastí ; [odpovědný redaktor Alexandra Archalousová] / kolektiv autorů. Opava : Slezská univerzita, 2006. ISBN 80-7248-388-9. -- s. 107-109.
Bibliographia Medica Čechoslovaca - BMČ (http://www.medvik.cz/bmc/) :
* STEHLÍKOVÁ, Jaroslava; TREŠLOVÁ, Marie. Využití role sestry rozhodovatelky v praxi v Jihočeském regionu. In: Florence. 2010, roč. 6, č. 4, s. 40-43. ISSN: 1801-464X.
rozhodování - rozhodování organizační - lidé - interpersonální vztahy - zdravotní sestry v klinické praxi (psychologie, statistika a číselné údaje)
- péče o pacienty týmová - dotazníky kvalita péče - multidisciplinární tým - kritické myšlení - rozhodovací proces - rozhodovací role sestry
A katalog Knihovny Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (http://www.nconzo.cz/web/knihovna/7) :
* HLAVÁČOVÁ, Marie; HOROVÁ, Hana; PAVLÍKOVÁ, Pavla. Metody RWCT a jejich využití ve vzdělávání sester. In: Florence. 2006, roč. 2, č.10, s.46-48, ISSN 1801-464X.
-metody vyučovací; RWCT; myšlenkové mapy; kritické myšlení
Další odkazy na články jsme nalezli také pomocí internetu, v některých případech včetně plných textů:
*VALENTOVÁ, M. Kritické myšlení a model E-U-R ve výuce bakalářského studijního programu ošetřovatelství s aplikací na téma umírání a smrt. In Zborník z 2. medzinárodnej vedeckej konferencie Ošetřovatelství 21. storočia. Nitra, 2007. ISBN 978-80-8094-185-7.
* TREŠLOVÁ, Marie. Kritické myšlení ve výuce ošetřovatelství. In: Ošetřovatelství. 2003, č. 1-2, s. 36-37. Dostupný také z WWW:
< http://zsf.osu.cz/uom/dokumenty/uom-publikace/trendy-ii-2003.pdf >
* VOROŠOVÁ, G.: Příprava sestry na diagnostiku a kritické myšlení. In: Výchova a vzdělávání v ošetřovatelství.. Sborník příspěvků vědecké konference.Trenčín, 2008. ISBN 978-80-8075-265-1.
* http://www.pouzp.cz/text/cs/podpora-kritickeho-mysleni-a-pouzivani-aktivizacnich-metod-ve-vyuce-osetrovatelstvi.aspx
* http://magister.wbl.sk/Manazment-Skrla.doc
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu