Křišťálová noc - František Hrubín
Text dotazu
Dobrý den, hledám odpověď pro naši čtenářku. Nemáte prosím někdo přístup ke knize Křišťálová noc od Františka Hrubína? Potřebovala bych zjistit zda se v jejím úvodu, případně někde na začátku knihy objevuje věta: Bez Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého člověk nesvede nic. Paní by potřebovala vědět přesné znění dané věty, případně stranu, zřejmě pro citaci.
Děkuji moc za pomoc.
Hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
knihu máme k dispozici v digitální knihovně Kramerius - HRUBÍN, František. Křišťálová noc: hra o 4 dějstvích. Praha: Orbis, 1961. 88 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:40572430-6596-11e4-8b87-001018b5eb5c.
Tuto větu, ani jinou zmínku o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém jsme v knize nedohledali. Domníváme se, že se jedná o záměnu. Podobnou větou bylo uvedeno dětské představení Divadla Lampion (https://www.divadlolampion.cz/cz/divadlo/inscenace-dlouhy-siroky-a-bystrozraky-81). Trochu také svádí k podobnosti s replikami z představení Divadla Járy Cimrmana (Dlouhý, Široký a Krátkozraký). Dlouhý, Široký a Bystrozraký pochází z pera K. J. Erbena: ERBEN, Karel Jaromír. Dlouhý, Široký a Bystrozraký: pro malé čtenáře. Praha: SNDK, 1963. 29 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:644f7f40-e146-11e5-9f76-5ef3fc9bb22f.
Použité zdroje
HRUBÍN, František. Křišťálová noc: hra o 4 dějstvích. Praha: Orbis, 1961. 88 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:40572430-6596-11e4-8b87-001018b5eb5c.
ERBEN, Karel Jaromír. Dlouhý, Široký a Bystrozraký: pro malé čtenáře. Praha: SNDK, 1963. 29 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:644f7f40-e146-11e5-9f76-5ef3fc9bb22f.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.02.2021 08:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu