kriminalizace drog
Text dotazu
Existuje nějaký přehled vývoje právní regulace (kriminalizace)narkotik v 19. a 20.st. ? Jak lze zběžně zjistit, výrazné zákonné omezování začalo až ve 2.pol. 19. st. a do současného stadia striktních zákazů a postihů to došlo až v průběhu 20.století. Například zákazy opia začaly v San Franciscu r. 1875, prodej kokainu byl zakázán až v 1.pol. 20.st., obdobně marihuana. Naopak se ale objevilo tvrzení, že ve Francii už v 19.st. existoval nějaký opiový zákon, stavějící pod dohled pěstování máku. Zajímalo by mě, jestli bylo toto téma nějak zpracováno, ať už komplexněji či částečně, a také jestli je někde pojednáno speciálně ve vztahu k území dnešní ČR. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, podle našeho hledání existuje celá řada dokumentů k těmto otázkám, věci se ale dotýkají často jen z části. Patrně by bylo třeba vytipovat určité množství publikací, projít je a podle toho dále hledat (např. podle odkazů v bibliografii). Z našich databází (NKC, ANL - http://sigma.nkp.cz/F) vybíráme několik titulů, které se nám jeví relevantní. Článek u vedený na konci se zdá přímo k věci pro ČR.
K dispozici jsou v NK ČR dále různé zahraniční plnotextové databáze (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104).
Při hledání jsme použili tato klíčová slova:
drog? krimin?
drog? dějin?
(? znamená libovolné zakončení, spíše než narkotika se ukázalo vhodnější slovo drogy; ale lze zkusit obojí).
NKC:
Crime & justice in American history : historical articles on the origins and evolution of American criminal justice. 8, Prostitution, drugs, gambling and organized crime / edited with an introduction by Eric H. Monkkonen. -- Munich : Saur, 1992. -- 2 sv. (794 s.) ; 24 cm
Drogy : vybrané kapitoly / Renata Štablová, Břetislav Brejcha a kolektiv. -- Vyd. 1.. -- Praha : Vydavatelství PA ČR, 2005. -- 115 s. : il., formuláře ; 30 cm
Kriminologické, trestně právní a kriminalistické aspekty drogového problému v ČR a jeho řešení / Jan Hejda. -- Vyd. 1.. -- Jindřichův Hradec : RAIN, 2000. -- 156 s. : mapy ; 21 cm
Honba za zapomněním : světové dějiny narkotik : 1500-2000 / Richard Davenport-Hines ; přeložila Jaroslava Kočová. -- 1. vyd. v českém jazyce. -- Praha : BB art, 2004. -- 503 s., [8] s. obr. příl. : il., portréty ; 24 cm
Válka bez konce, aneb, Krátký smutný příběh o dlouhé válce proti drogám / Keith Evans ; [přeložil Jiří Krejčí]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Volvox Globator, 2003. -- 110 s. ; 21 cm
Různé časopisy, věnující se kriminalistice a právu, např.
Bulletin Národní protidrogové centrály. -- Praha : Tiskárna Ministerstva vnitra, odd. vydavatelství obchodního odboru, 1995-. --    sv. ; 30 cm
Kriminalistika
ANL:
Mezinárodní historické mezníky a východiska v boji proti drogové trestné činnosti / Jiří Hruška
In: Trestní právo. -- ISSN 1211-2860. -- Roč. 14, č. 1 (2009), s. 7-12
In: Trestní právo. -- ISSN 1211-2860. -- Roč. 14, č. 2 (2009), s. 7-16.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2009 15:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu