kriminalita na území ČR, statistiky
Text dotazu
Je možné někde vyhledat statistické údaje o kriminalitě na území dnešní České republiky od co nejstarších dob do současnosti? Nejvhodnější by byly přehledy četnosti trestných činů (vražda, loupežné přepadení, vloupání, krádeže apod.) za jednotlivé roky. Zajímaly by mě údaje už od 19.století, ale nemám představu, jestli se nějaké záznamy dochovaly.
Odpověď
Dobrý den, statistické údaje o kriminalitě budou patrně k dispozici za poměrně dlouhou dobu, obtíž je spíše v tom, že je zpracovávaly různé instituce, z různých hledisek a také konečně v různých státních útvarech. Podáváme přehled pramenů, které se nám podařilo zjistit. Doporučujeme kontaktovat některou z institucí, které statistiky zpracovávají, ty by vám k naznačeným otázkám jistě řekly více. Např.: Institut pro kriminologii a sociální prevenci http://www.ok.cz/iksp/, Český statistický úřad http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/home , Ministerstvo spravedlnosti, Policie ČR (viz odkazy níže).
Literatura:
1. Jednotlivé publikace
Zločinnost v zemích českých v létech 1914-1922 s hlediska kriminální etiologie a reformy trestního práva / Napsal Doc. Dr. Vladimír Solnař. -- V Praze : Knihovna sborníku věd právních a státních, 1931. -- 138 - [II] s. ; 8°
- nejstarší publikace, kterou jsme dostali do ruky, uvádí odkazy ke starším statistikám a zpracováním.
Vývoj kriminality v ČSSR / Zdeněk Karabec. -- Praha : Výzkum. ústav kriminologický při Generální prokuratuře ČSSR, 1973. -- 279 s. ; 8°
- uvádí řadu pramenů, včetně statistických.
Přehled dynamiky kriminality 1970-1974 a prognóz 1975-1980 / zpracovali Stanislav Musil, Bohumila Tichá. -- Praha : Výzkumný ústav kriminologický při Generální prokuratuře ČSSR, 1977. -- 12, 15 s., 48 s. obr. příl. : il. ; 20 cm
Aktualizace statistických údajů o kriminalitě / Josef Zapletal a kolektiv. -- Vyd. 1.. -- Praha : Policejní akademie České republiky, 2003. -- 76 s. : il. ; 29 cm
2. statistické přehledy, ročenky
Kriminalita v r. 1991, ročenky vycházející od r. 1991, vydává do současnosti Institut pro kriminologii a sociální prevenci,
Policie ČR - statistiky: http://www.policie.cz/lstDoc.aspx?nid=14788&lang=cs,
dřívější Veřejná bezpečnost vydávala Kriminální statistika Veřejné bezpečnosti (Karabec uvádí za r. 1967-72, vyd. Ministerstvo vnitra).
Statistiky jsou součástí Statistické ročenky ČR (http://www.czso.cz/csu/2007edicniplan.nsf/kapitola/10n1-07-2007-2500 - př.
za r. 2007), která navazuje na statistické ročenky vydávané Českým statistickým úřadem v minulosti. Za první republiky vycházela Československá statistika, která údaje o kriminalitě také zahrnovala.
Statistická ročenka kriminality (ministerstvo spravedlnosti, od r. 1995 na
internetu): http://portal.justice.cz/ms/ms.aspx?k=3397&o=23&j=33&d=47145
- vycházely i dříve v tištěné podobě, patrně jako Justiční statistická ročenka (za r. 1967 uvádí Karabec)
Kriminální statistika Veřejné bezpečnosti, MV ČSSR, r. 1967-72
Československá statistika, Praha, Bursík a Kohout, 1922 (1922=3. ročník-1949). - Statistické ročenky první republiky, podle Solnaře by měly obsahovat také statistiku kriminality. V NK je až od 3. ročníku.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 11:46
Nikol Nevečeřalová píše:
Středa 20.01.2016 15:16
Dobrý den, Vaše mapa kriminality je velice pěkná, ale bohužel postrádám tam informaci ohledně kriminality dětí a mládeže. Pokud by to bylo možné mohly by jste mi poslat případně na email statistické údaje ohledně kriminality mladistvých a dětí?
Děkuji Nevečeřalová
PSK - admin píše:
Úterý 26.01.2016 08:21
Dobrý den, seznam literatury jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu