Krevní msta
Text dotazu
Dobrý den,
mám dotaz ohledně práva Kanun, které zahrnuje i krevní mstu. Příbuzný musí
kvůli česti pomstít příbuzného, tím pádem, když spáchá další vraždu, na něm
se někdo musí také pomstít. V tom tkví můj dotaz. Tímto způsobem by se celé
masy lidé přeci povyvraždili, existuje něco, co tuto pomstu může překazit? A
s tím souvisí další dotaz, proč ti mstitelé souhlasí i přesto, že i oni
budou zabiti? Mají přece nějaký pud sebezáchovy.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zvykové právo Kanun, které je do dnešních dnů praktikováno v severní části Albánie, zahrnuje velkou škálu právních předpisů týkajících se rodiny, práce, církve, trestu (aj.). Ghegové (potomci Illyrů) žijících v horách severní Albánie stále zachovávají rodovou společnost a řídí se několik set let starým zvykovým právem. Nejdiskutovanější součástí daného souboru zvykového práva je krevní msta (hakmarrje), "morální" povinnost místních mužů pomstít zločin, který byl spáchán proti členu vlastní rodiny. Dle zvykového práva může být prolitá krev pomstěna zase jenom krví. Odmítnout vykonat krevní mstu je v dané společnosti téměř nemožné. Rodina, která by tak učinila, by byla považována za méněcennou, zbavenou cti, a čest je pro severní Albánce velmi důležitá. Desátá kniha právního komplexu - Kanun proti přečinům (Kanun kundra mbrapshtivet) přesně stanoví pravidla provedení krevní msty, v jakém případě má být užita, popřípadě pravidla, jak může být zastavena.
V anglickém překladu vyšel zákoník v překladu Leonarda Foxe: FOX, Leonard.
Kanuni I Leke Dukagjinit: The Code of Leke Dukagjini. Gjonlekaj Pub Co (June
1989).: http://www.amazon.com/gp/reader/0962214108/ref=sib_dp_pt/103-5899796-3409426#reader-link .
(Dle souborných katalogů ČR není kniha, bohužel, na území ČR dostupná. Pokud byste ovšem měla o knihu zájem, je možné objednat exemplář ze zahraničí přes Meziknihovní výpůjční službu NK ČR.)
V současné době žije ve strachu z krevní msty přes 5000 albánských rodin.
Dle článku v časopisu Lidé a Země byl v roce 2006 přijat velkými rodinami nový kodex, dle něhož by měla být krevní msta zaměřena pouze na pachatele zločinu.
Otázkou ovšem zůstává, jak je nový kodex dodržován v praxi.
K usmíření mezi znepřátelenými stranami může dojít. V knize Dějiny Albánie se uvádí, že usmíření mezi rodinami je poměrně snadné, v rámci mezikmenovové krevní msty ovšem může být proces smíření komplikovaný a zdlouhavý.
Na Vaši otázku, zda mají účastníci krevní msty nějaký pud sebezáchovy, by mohl podat odpovídající odpověď pouze Albánec, který má s rodovou krevní mstou osobní zkušenost. Zdá se však, že zachovat čest rodiny je pro Albánce ze všeho nejdůležitější.
Internetové zdroje, které nabízejí další informace o zákoníku Kanun a krevní
mstě:
* http://www.navychod.cz/?req=article&id=304
* http://www.shkoder.net/en/kanun_en.htm
* http://p100.ezboard.com/The-criminal-law-in-the-quotKanun-of-Lek-Dukagjiniquot-/fbalkansillyriaforum.showMessage?topicID=594.topic
* http://www.balkanfile.com/the-kanun-albanias-blood-feuds/
* http://www.imir-bg.org/imir/reports/The_Kanun.pdf
*http://works.bepress.com/cgi/viewcontent.cgiarticle=1000&context=genc_trnavci
Použité zdroje:
* HRADEČNÝ, Pavel. Dějiny Albánie. 1.vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008.ISBN 978-80-7106-939-3 (váz.)
* STEJSKALOVÁ, Klára. Canun není jen krevní msta. Lidé a Země.Roč. 55, č. 5 (200605), s. 16-17.ISSN 0024-2896.
* výše uvedené internetové stránky
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2009 18:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu