křestní jméno
Text dotazu
Je v ČR možné dát dítěti jméno Jenůvka (Jenovefa)?
Odpověď
Dobrý den, podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR." Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen.
Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové.
Na matrikách mají k dispozici seznam jmen, která lze v České republice zapsat do matriky.
Pokud se jméno v seznamu nenachází, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává PhDr. Miloslava Knappová, CSc. - soudní znalkyně v odvětví jazykovědy, jmenovaná Ministerstvem spravedlnosti ČR. Jedině ona ověřuje podoby jmen a příjmení pro zápis do osobních dokladů. Za posudek se platí řádově několik stokorun. Do žádosti musíte napsat, kdo bude nositelem jména (novorozeně, dospělý, chlapec, děvče), k jakému příjmení, případně dalšímu křestnímu jménu bude jméno užíváno, dále pramen, kde jste jméno našli + případně kopie příslušných dokumentů. Nezapomeňte ani na vaši zpáteční adresu a telefon.
PhDr. Miloslava Knappová, CSc.
Kubánské náměstí 1322/17
100 00 Praha 10 - Vršovice
tel.: 271 733 481
I na matrikách však vycházejí z publikace Jak se bude jmenovat? (autorka již zmíněná Miloslava Knappová). Jméno Jenoféva je v této publikaci ve slovníku ženských jmen uvedeno (str. 239), tudíž s jeho použitím pro novorozenou dceru by neměl být problém.
JENOFÉVA je jméno patrně starogermánského nebo keltského původu, nejasného významu, vykládá se např. jako matka rodu, ploditelka života; dále též tkadlena, paní, dcera nebes. Domácké podoby jsou Jena, Jenůfa, Jeno(f)ka, Jenůfka aj. Dnes je u nás výjimečné, dožívá spíše na Moravě. Jmeniny 3. ledna (maďarský a německý kalendář).
Jenoféva se narodila kolem roku 422 v Nanterre (Francie). Po neradostném dětství, kdy jí zemřeli oba rodiče, se odstěhovala do Paříže. Tragické zážitky jí přivedly k duchovní cestě. Zasvětila život modlitbám a touze konat dobré skutky. Když roku 451 přitáhli k Paříži Hunové se svým velitelem Attilou a Pařížané prchali v bezhlavé hrůze, Jenoféva se uprostřed zmatku rázně ujala vedení. Podařilo se jí uklidnit a sjednotit celou Paříž. Podle legendy hunské vojsko upustilo od svého úmyslu dobýt město a táhlo dále na Orleans. Stalo se tak díky modlitbám a odvaze mladé dívky, kterou do té doby považovali lidé za bláznivu a pokryteckou. Nyní ji začali ctít... Jenoféva prokázala svou odvahu ještě jednou. Když byla za nějakou dobu Paříž znovu obléhána nepřátelským vojskem krále Childericha, Jenoféva přivezla do hladovějící Paříže se svými pomocníky potřebné obilí. Když 3. ledna 502 zemřela, nechal nad jejím hrobem král Chlodvík I. postavit kostel, který byl za Velké francouzské revoluce odsvěcený a přeměněný na Pantheon. Dnes patří mezi nejoblíbenější francouzské světice. Kromě toho, že je uctívána jako patronka města Paříže, ochraňuje i ženy, pastýře, vinaře a kloboučníky. Pomáhá při válečném konfliktu, v době sucha, moru a zákeřných nemocí.
Použitá literatura:
Knappová, Miloslava : Jak se bude jmenovat? Praha : Academia, 1985. Rameš, Václav: Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. Praha : Libri, 2000.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
03.02.2009 09:29
Nikola píše:
Pondělí 05.10.2015 13:22
Dobry den chtela bych se zeptat s pritelem jsme z chebu moc se nam libi jmeno Elis myslite ze by bylo mozne ho pouzit i kdyz neni v matrice a co proto kdyztak udelat moc dekuji
PSK - admin píše:
Úterý 06.10.2015 09:00
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem nebo ji naleznete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-elis
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu