Krejčová x švadlena
Text dotazu
Dobrý den, jak je prosím definovaná profese krejčové a švadleny, jaký je mezi nimi rozdíl a jak se jmenují jejich mužské ekvivalenty?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přímo definici profese krejčová a švadlena se nám nepodařilo najít. Klasifikace zaměstnání pouze uvádí náplň práce a příklady pracovních činností těchto osob.( S.318): " Krejčí , kožešníci a kloboučníci vyrábějí, zkoušejí, upravují a opravují oděvy šité na míru i ručně vyrobené. Vyrábějí na zakázku oděvy, jako jsou obleky, kabáty a šaty...". Švadleny šijí z jemnějších materiálů ( prádlo, halenky, šaty, košile, ale i ložní prádlo apod.). Krejčová šije šaty, sukně, kostýmy (spíš dámské), pánům  obvykle šije krejčí. Šití oděvů spadá do širokého oboru oděvnictví, kam je ovšem zahrnuta výroba textilních vláken, tkaní látek a konečná úprava textilií a šatstva, výroba hotových textilních výrobků jako ložního prádla, dek, koberců, provaznického zboží, pletených a háčkovaných tkanin a výrobků, dále výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin, výroba usní, brašnářských a sedlářských výrobků a výroba obuvi kromě ortopedické.
Krejčovství - je řemeslo zabývající se výrobou, opravami a úpravami všech druhů oblečení a oděvů. Krejčí, dámské krejčové a švadleny se zabývají především stříháním látek a následným šitím oděvů. Dříve se šilo klasicky ručně, pomocí nůžek, jehly a nití, dnes je většinou tato práce zautomatizována pomocí šicího stroje. Ke krejčovství patří samozřejmě i módní návrhářství. Oděvy jsou buď šity na míru, čímž získávají na exkluzivitě, a nebo jsou součástí tzv. konfekcí, které se vyrábějí ve větším počtu.
Potřeba lidí oblékat se a díky rozvíjení obchodu se zbožím a tedy i s látkami, začalo se specializovat odvětví - řemeslo krejčovství. Úplný rozkvět tohoto řemesla nastal na konci 17. století, kdy vznikaly první řemeslnické cechy krejčích,  kteří se specializovaly na šití mužských oděvů, ženské oděvy šily převážně ženy - švadleny. Vyhlášené švadleny byly zvány ke dvoru, aby zde vytvářely skvostné róby dam.
Časem začaly vycházet i první módní listy a  zároveň vznikaly první manufaktury, vytvářející základ pro budoucí průmyslovou výrobu (konfekci).
V dřívějších dobách bylo obvyklé, že žena zvládala zhotovení základních částí oděvů a jejich přešívání doma, učila se od své matky, až později chodila děvčata do učení k vyhlášeným švadlenám, chlapci k vyhlášeným krejčím.
Dnes je obor rozdělen do dílčích podoborů, které mají svoji specializaci. Podle Metodika. Klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO). Praha: Český statistický úřad, 2010. je to např. pánská krejčová, dámská krejčová, krejčí, švadlena, modistka, šička, vyšívačka, krejčí v konfekci, výroba prádla, zakázkové krejčovství, střihačství a krejčovství , šití průmyslové aj.
Nepodařilo se nám najít v žádném nám dostupném zdroji, jaký podíl žen a mužů je v kterém podoboru oděvnictví; domníváme se ale, že jako švadleny, šičky je zaměstnáno určitě větší množství žen než mužů. Ale ani obor krejčí již není výsadním povoláním mužů, protože je velké množství žen, které se specializují i na šití pánských obleků nebo dámských kostýmků. Většinou ale jeden módní salón zaměstnává větší počet dílčích profesí od šiček, švadlen až po krejčí.
Jazykově je název krejčí pro mužskou část zaměstnanců a krejčová pro ženskou část zaměstnankyň jasná, mužský ekvivalent ke švadleně jsme ale nenašli. Existuje ovšem slovo šič a podle Internetové příručky ÚJČ AV ČR je to označení muže, který se zabývá šitím, není to ale mužský tvar od švadleny, ale od šičky.
Šič s  významem -  ten, kdo šije, sešívá (zvl. v sériové výrobě)
rod: m. živ., skloňování jednotné a množné číslo 1. pád šič šiči
2. pád
šiče
šičů
3. pád
šiči, šičovi
šičům
4. pád
šiče
šiče
5. pád
šiči
šiči
6. pád
šiči, šičovi
šičích
7. pád
šičem
šiči
Pokud byste chtěla ještě podrobnější vysvětlení, obraťte se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ , kde by Vám mohli odborněji poradit.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.09.2012 16:13
Ludmila B. píše:
Čtvrtek 19.11.2015 20:27
Slovo krejčí vzniklo od slova krájet, stříhat - krejčí musí umět oděv nastřihnout, připravit na zkoušku, vyzkoušet, dokončit. Šička - švadlena je krejčímu podřízena, oděv ve většině případů musí "pouze" umět sešít. Většinou je to v konfekční výrobě. Hezký den
PSK - admin píše:
Pátek 20.11.2015 08:50
Dobrý den, děkujeme za upřesnění odpovědi. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu