křeček
Text dotazu
Čím mám krmit křečka ?
Odpověď
Dobrý den, křečci jsou původně zvířata žijící v polopouštích a stepích. Potrava by měla být podobná jejich přirozenému jídelníčku v přírodě. Základem jejich potravy je zrní(zralá slunečnicová semínka, pšenice, oves, kukuřice, dýňová semínka, hrách aj.). V obchodě pro zvířata lze koupit již speciálně namíchané směsi. Velkých semínek se značným obsahem tuku by mělo být ve směsi méně.  Vedle obilovin a semen je třeba křečkův jídelníček občas obohacovat i jinými potravinami. Důležitá je čerstvá zelenina a ovoce. Ze zeleniny je pro křečka vhodná: karotka, červená řepa, kukuřice, celer, fenykl, cuketa a okurka, v malém množství ledový salát. Nedoporučuje se podávat nadýmavou zeleninu jako cibuli, kapustu, ředkvičky a pórek. Z ovoce můžete křečkovi nabídnout plátky jablka, hrušky, banánu, broskve, třešně. V malém množství bobulovité ovoce jako maliny, jahody, hroznové víno. Pro velkou kyselost by křeček neměl dostávat citrusové plody a kiwi.
Zeleninu a ovoce je dobré předem omývat. Vedle rostlinné stravy jsou pro křečka důležité také živočišné bílkoviny. Jídelníček křečka se jimi obohacuje v podobě živého hmyzu (např. moučných
červů) nebo například granulemi pro psy, hovězí kostí apod. Dostat může i malé množství zakysané smetany, bílého jogurtu či tvrdého sýra. Křeček by měl mít ve výběhu vždy trochu drobného sena a k obrušování hlodáků kousky větví břízy, lísky či ovocných stromů. Taktéž by měl mít přístup k pitné vodě (nejlépe minerální vodě bez bublinek). Křeček by rozhodně neměl dostávat zbytky jídel a sladké pamlsky (čokoládu apod.).
O tom, jak chovat křečka, se můžete dočíst v řadě knih. Například:
GASSNER, Georg.Křeček : milý, roztomilý, aktivní.1. vyd.Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1661-5 (brož.)
HOLLMANN, Peter.Náš křeček : jak křečka vhodně chovat, zdravě ho krmit a správně mu porozumět.1.vyd.Praha : Jan Vašut, 2006. ISBN 80-7236-450-2 (brož.)
(zdroje zde uvedených informací)
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu