kramářská píseň
Text dotazu
dobrý den. hledám název (a nejlépe také slova) písně, která mi utkvěla jako dítěti v paměti. Prohledala jsem již několikrát internet, ale bezvýsledně.
pamatuji si pouze útržky: "ke hradu Křivoklát cesta předlouhá, po ní jede rytíř navštívit svůj hrad" "chumelí se chumelí tiše padá sníh, rytíři se sjíždějí na vraných koních" "jeden z davu vystoupil a před krále vystoupil: Ó pane králi, kde je dcera tvá, matka mého dítěte a milenka má".... tohle vše si pamatuji a jinak nic. Obracím se na vás protože vím, že knihovníci mají obvykle přehled po nejrůznějších oblastech, takže doufám, že si u vás někdo vzpomene a dá mi odpověď. Předem děkuji za jakoukoliv stopu.
Odpověď
Dobry den, domnivam se, ze se jedna o kramarskou pisen z Krivoklatska. Cituji:
"... Chci jen upozornit na pisen, jejiz dej je vazan ke Krivoklatu. Byla-li tistena, na poutich a jarmarcich prodavana, neni mozno zatim zjistit; neni to vsak vylouceno, ma vsechny vnejsi i vnitrni znaky kramarske poesie.
Zvedel jsem o ni letos v lete, nic vsak vic, nez ze jedna o rytiri a Krivoklatu a ze byvala na Krivoklatsku zpivana. Patrani ujal se inzenyr Jaroslav Klimes, krivoklatsky rodak, a sice s necekanym zdarem. Doslechnuv se, ze pisen zna pan Vaclav Spacek, 48lety zrizenec okresniho soudu na Krivoklate, dosel k nemu a zvedel, ze pan Spacek slysel pisen asi pred 25 lety v Praze VIII. Zpival ji nejaky harmonikar. Zapis inz. Klimesem porizeny a mne k disposici dany, zni (část textu):
Ke Křivoklátu je cesta dlouhá,
jede po ní rytíř navštívit druha.
Na cestě potkal ho jeden sloužící.
"Ach pane, pane můj,vy nevíte nic!
Ta vaše dcera je jako z růže květ,
ona má synáčka, vy jste jeho děd".
Rytíř se obrátil a nazpátek jel
a na druhý den ku své dceři děl:
"Ach dcero, dcero má! kde je svůdník tvůj,  bych do něho vrazil přeostrý meč svůj?!"
(...)
Ferd. Patek"
(spisovatel v Krivoklate c.32)
Zdroj: Vestnik Musejniho spolku kralovskeho mesta Rakovnika a politickeho okresu Rakovnickeho. Rakovnik: Musejni spolek, 1940.
Jak se mi podarilo zjistit, udajne ji respondent slyšel kolem roku 1915. Obdobna verze se zpiva leckde dodnes, dej je stejny, jen misty se lisi slova.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:22
Doksanská Eva píše:
Středa 05.08.2015 13:56
Také si pamatuji tuto píseň pouze částečně, bratr mi ji večer zpíval před spaním. Rovněž by mne zajímalo jak se jmenuje a jak zní celá.
Pamatuji si toto:
Kolem hradu Křivoklátu je cestička zlá,
(jedou po ní dva rytíři a jeden sluha) - opakuje se.
Sluha jim jde otevřít, sluha jim jde vstříc
(ó pane rytíři vy nevíte nic) - opakuje se.
Vaše dcera překrásná jako z růže květ,
(porodila synáčka, vy jste jeho děd) - opak
Jak to rytíř uslyšel, hned do hradu vjel
(a svou dceru nezdárnou zabít hnedka chtěl) - opak
dál se mi to motá, vím jen, že to bylo hodně dlouhá balada a já jsem většinou u konce usnula.
Ještě si pamatuji, že byla zazděná na věži a nakonec ji otec zabil, nějak tak to celkově špatně skončilo.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 06.08.2015 10:33
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/pisen-o-krivoklatu.
Jiřina píše:
Čtvrtek 10.06.2021 20:23
Já ji znám od maminky takhle: Ke Křivoklátu je cesta dlouhá po ní jede rytíř navštívit druha.Sluha mu jde otevřít sluha mu jde vstříc - vy pane rytíři vy nevíte nic.Vaše dcera překrásná jako z růže květ má malého synáčka vy jste jeho děd.Jak to rytíř uslyšel ke hradu hned jel.aby od své dcery pravdy dozvěděl.Ach dceři,dceři má kde je synek tvůj abych do něj vrazil přemocný meč svůj.Ach táto ,tatíčku žádného nemám kdybych měla synáčka já bych řekla mám.Chumelí se chumelí padá bílí sníh, rytíři se sjíždějí na vraných koních.Jeden z koně seskočil jméno Ruda měl a přivítal krále s pěkným pozdravem.Ach pane králi kde je dcera tvá,matka mého dítěte a milenka má.Dal jsem jí odvésti na vysokou věž a tam jí dal zbičovat až z ní tekla krev .Dál je jí odvésti za neposlušnost a ona odešla k bohu na věčnost.
Tonda píše:
Neděle 28.01.2024 18:15
Nevím, jestli to pokračuje správně dál a také tu baladu neznám celou. Ale vím, že bratr jí zpíval dál takto:
Hrom burácel ,blejskalo se hustě padal sníh (. jede rytíř ke hradu jede na saních.:)
ó rytíři, rytíři kde je dcera tvá,(:matka mého dítěte a milenka má.:)
Dceru svou jsem potrestal za neposlušnost,(:ona se mě odebrala v rukou na věčnost.:)
Jak to rytíř uslyšel probnot rytíře,(:vzal parchanta do náruče skočil z vikýře.:)
Hrom, burácel, blejskalo se, hustě padal sníh,(:jede rytíř od hradu jede na saních.:)
Nevím, jestli je to celé a jestli je to konec. Rád bych znal odezvu od někoho, jestli je ještě pokračování.
PSK - admin píše:
Středa 31.01.2024 08:19
Dobrý den,
verze, kterou uvádíte, je podobná s kramářskou písní z Křivoklátska svým obsahem, slova jsou ovšem z velké části odlišná od zápisu písně, jež byl otištěn ve Věstníku musejního spolku královského města Rakovníka.
Teoreticky by se ovšem mohlo jednat o konec stejné písně, který ve výše uvedeném zápisu z roku 1940 zní následovně:
"Bylo to na zimu, než napad sníh,
sjeli se rytíři na vraných koních.
Oj, Křivokláte!, kde je dcera tvá,
tvá dcera jediná a milenka má?
Dceru jsem ztrestal pro neposlušnost,
z mých rukou odešla vzhůru na věčnost!
Tu princ se rozzlobil a zabil rytíře,
synáčka svého vzal a s ním ujížděl.
S bohem, Křivokláte!, s bohem milenko má,
už se víc nesejdem, až bude smrt má! "
Zdroj: PÁTEK, Ferd. Kramářská píseň z Křivoklátska. Věstníku musejního spolku královského města Rakovníka. 1940, sv. 30, str. 75 - 77.
Hollow píše:
Úterý 11.08.2015 12:00
Verze, kterou mi zpívali mí rodiče:
Ke Křivoklátu je cesta dlouhá
/:Jede po ní rytíř navštívit druha:/
Sluha mu jde otevřít, sluha mu jde vstříc
/:Ó, pane králi, vy nevíte nic:/
Vaše dcera spanilá jako z růže květ
/:Má malého synáčka, vy jste jeho děd:/
Jak se to král dozvěděl, hned do hradu jel
/:Aby se od své dcery pravdu dozvěděl:/
Ó, dcero, dcero má, kde je synek tvůj?
/:Abych do něho vrazil svého meče půl:/
Ó, táto, tatíčku, žádného nemám
/:Kdybych jakého měla, pravdu povím Vám:/
Král jí dal zavísti na nejvyšší věž
/:A tam ji dal zbičovat, až z ní tekla krev:/
Ó táto tatíčku, přiznávám se já
Že malého synáčka v hradě ukrývám
Že malého synáčka Jaromíra mám
Ó, dcero, dcero má, proč's neřekla dřív?
/:Nemuselas umírat v rukou otcových:/
Chumelí se, chumelí, padá bílý sníh
/:Sjíždějí se rytíři na vraných koních:/
Jeden z koně seskočil, pozdravil druha
/:Ó, pane králi, kde je milka má?:/
Dal jsem ji potrestat za neposlušnost
/:A ona odešla k bohu na věčnost:/
Ó, milko, milko má, kde jsi ubohá?
/:Už se nesejdeme, až tam u Boha:/
David píše:
Středa 31.08.2016 22:32
Než babička zesnula, zpívala mi tuto píseň, znala ji od maminky, ročník 1918.A ta to znala od sve mamy..
Jsou to útržky, ale toto je verze z Moravy:
Ke Křivoklátu cesta daleká
jede po ní rytíř, jede z daleka
Jede po ní rytíř, jede z daleka
...
Sluha mu jde otevřít, sluha mu jde vstříc,
Ó vy pane rytíři, vy nevíte nic,
Ó vy pane rytíři, vy nevíte nic
Vaše dcera ctihodná, krásná jako květ,
porodila synáčka, vy jste jeho děd,
porodila synáčka, vy jste jeho děd
Na to se pan rytíř rázně rozhněval,
a svoji dcerušku, volati si dal
a svoji dcerušku, volati si dal
Ach dcero dcero má, kde je synek tvůj,
bych do něho zarazil přeostrý meč svůj,
bych do něho zarazil přeostrý meč svůj.
Ach táto tatínku, já synka nemám,
a kdybych ho měla, tak se nepřiznám
a kdybych ho měla, tak se nepřiznám
...
...
na vysokou věž,
a tam ji dal zbičovat až jí tekla krev
a tam ji dal zbičovat až jí tekla krev
...
...
Byl pozdní zimní den, hustě padal sníh,
rytíři se sjížděli na vraných koních
rytíři se sjížděli na vraných koních
Ach táto tatíčku kde je dcera tvá,
matka mého dítěte a milenka má
matka mého dítěte a milenka má
...
... dal jsem ji zbičovat za neposlušnost
a tak se odebrala Bohu na věčnost
a tak se odebrala Bohu na věčnost
To je vše co si pamatuji, ale dobře.
Pokud by se tomuto někdo věnoval, hodně bych to ocenil... ani se neodvazuji hadat, jak je to stare...
Anonym píše:
Sobota 25.02.2017 12:41
Na Křivokládě je cesta zlá.
Po ní jede rytíř navštívit svůj hrad.
Po ní jede rytíř navštívit svůj hrad.
Sluha mu jde otevřít, sluha mu jde vstříc.
Ó pane králi, vy nevíte nic.
Ó pane králi, vy nevíte nic.
Vaše dcera překrásná, jako z růže květ,
má malého synáčka, Vy jste jeho děd.
má malého synáčka, Vy jste jeho děd.
Jak to král uslyšel, hned do zámku vjel,
aby na své krásnédceři pravdu vyzvěděl.
aby na své krásné dceři pravdu vyzvěděl.
Ó dcero, dcero má, kde je synek Tvůj,
abych do něj mohl vrazit přeostrý meč svůj.
abych do něj mohl vrazit přeostrý meč svůj.
Ach táto, tatíčku, žádného nemám,
kdybych nějakého měla, pravdu řeknu Vám.
kdybych nějakého měla, pravdu řeknu Vám.
Král ji dal vyvésti na nejvyšší vež
a tam ji dal zbičovat, až z ní tekla krev.
a tam ji dal zbičovat, až z ní tekla krev.
Ach táto, tatíčku, já se přiznávám,
že malého synáčka v hradě ukrývám.
že malého synáčka v hradě ukrývám.
Ach dcero, dcero má, pročs neřekla dřív,
nemuselas umírat v rukou otcových.
nemuselas umírat v rukou otcových.
Martina píše:
Pátek 13.10.2017 12:45
My si zpívali tuhle verzi:
Ke Křivoklátu vede cesta zlá
po ní jede rytíř navštívit svůj hrad 2x
Sluha mu jde otevřít, sluha mu jde říct 2x
Ó pane rytíři, vy nevíte nic 2x
Vaše dcera líbezná, jak růžový květ 2x
má malého synáčka, už mu bude pět 2x
Jak to pán uslyšel, dal jí poslat pryč 2x
Tam jí dal zavříti do kobky 2x
Pak jí dal zbičovat, až z ní tekla krev 2x
Ó tati, tatíčku, já se přiznávám 2x
Mám malého synáčka, už mu bude pět 2x
Ó dcero, dceruško, proč neřekla jsi dřív 2x
Teď musíš umříti v rukou katových 2x
Chumelí se, chumelí, padá hustě sníh 2x
Knížata se sjíždějí nad bílou rakví 2x
Lucie píše:
Pátek 15.06.2018 20:00
Ja jinznám takto....zpívala mi ji babicka....
Ke hradu Křiviklatku,je cesta dlouhá,
Po ni jede rytir navstivit druha(2krat)
Sluha mu jde otevrit,brankar zase vztříc,
Ach vy pane rytiri,vy nevite nic(2krat)
Vase dcera spanila,jako z ruze kvet,
Má maleho synacka,vy jste jeho děd(2krat)
Rytir jak to uslysel,do hradu bezel,
Byť se od sve dcery pravdu dovedel(2krat)
Ach dcero dcero,kde je synek tvuj,
Bych do něho vrazil přeostry meč svuj(2krat)
Ach otče otče,zadneho nemam,
I kdybych ho měla nerekla bych vám(2krat)
Otec ji dal vyvésti na vysokou věž,
Tam ji nechal zbičovat az z ni tekla krev(2krat)
Ach otče otče ted se priznavam,
Ze maleho synacka Eduarda mam(2krat)
Ach dcero dcero,proč's neřekla dřív,
Nemuselas umirat v rukou otcovych (2krat)
PSK - admin píše:
Pondělí 18.06.2018 14:48
Dobrý den, tato kramářská píseň kolovala mezi lidem v různých obměnách, leckde si ji zpěváci upravili po svém.
Text, který uvádíme v naší odpovědi, Archiv PSK https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/kramarska-pisen, pak komentovali další čtenáři, kteří si píseň často pamatují od svých prarodičů.
Taťána píše:
Neděle 13.12.2020 21:52
Bylo to na podzim hustě padal sníh,
sjížděli se rytíři na vráných koních.
Arnošte, Arnošte! Kde je dcera Tvá?
Matka toho dítěte a milenka má?
Dal jsem ji potrestat za neposlušnost
a ona se odebrala k Bohu na věčnost.
Rytíř zabil rytíře a do hradu vjel
Vzal své dítě do náruče pryč s ním uháněl.
Sbohem buď Křivoklát a milenkou má,
už nikdy nebudu líbat líčka Tvá.
Hana píše:
Čtvrtek 30.09.2021 11:55
Já mám básničku od babičky takto zapsanou:
Písnička o hradu Křivoklátu.
V těch lesích křivoklátských tam žil slavný rek
A ten měl hezkou dceru jak z růže květ.
Jen jeden z rytířů přišel jemu vstříc
Ach pane rytíři vy nevíte nic.
Vaše dcera je krásná jak z růže květ porodila synáčka vy jste jeho děd.
Rytíř se obrátil a neříkal nic
druhého dne zajel na hrad k dceři svý.
Ach dcero, dcero má, kde je svůdník tvůj?
Já bych do něj vrazil ten ostrý meč svůj.
Ach otče, otče můj tebe přelhal druh.
Má duše je čistá jak ji stvořil Bůh.
Pojď jen ty čistotná, pojď jen ty se mnou
Ať máš tvou čistotu zaplacenou.
Vyvedl ji na skálu na vysokou věž
a tam ji zbičoval až z ní tekla krev.
Ach otče, otče můj, teď se přiznávám
když ve tvých ukrutných rukou skonávám.
Pršelo jen se lilo hustě padal sníh
do hradu vjížděli páni na vraných koních.
Ach otče, otče můj kde je dcera tvá?
Matka mého dítěte a nevěsta má.
Já jsem ji chtěl potrestati za neposlušnost
Ona se mě odebrala v rukou na věčnost.
Mladík se rozlobil, probodl rytíře
Synáčka vzal do náručí z hradu ujížděl.
Sbohem, sbohem Křivokláte sbohem milko má
Už se nikdy nesejdeme až tam u Boha. Už se nikdy nesejdeme až bude smrt má.
Podnes u silnice stojí krásný hrad,
lidé o něm říkají, že je to Křivoklát.
Renata píše:
Čtvrtek 30.09.2021 17:03
Já znám ještě pokračování. Sbohem Křivokláte i milenko má už nebudu nikdy líbat líčka tvá...
Harfajz píše:
Neděle 06.08.2023 15:52
Tady je verze, kterou zpívá Ludmila Koucká k heligonce: https://www.youtube.com/watch?v=nw5xvhxDiP4
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu