královská koruna
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaká je nejdražší královská koruna, nejstarší královská koruna a nejmocnější královská koruna. Děkuji mockrát
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz, ač zajímavý, bohužel nelze zcela úplně zodpovědět. V podstatě jako jedinou jistou odpověď Vám můžeme dát na dotaz ohledně nejstarší královské koruny. Obecně lze říci, že nejstarší vyjádření panovnických odznaků zanechala velkolepá kultura starověkého Egypta. Zobrazení králů přinášejí celou řadu insignií, k nimž patří především jednotlivé koruny Horního a Dolního Egypta, odlišné tvarem i barvou, pravděpodobně v návaznosti na heraldické rostliny těchto území - rákos (papyrus) a leknín (lotos). Bílá koruna Horního Egypta v podobě vysoké, nahoře zúžené čapky byla zároveň atributem bohyně Nechbet. Červená koruna Dolního Egypta ve tvaru kalicha se zadním výstupkem a vpřed směřující spirálou slunečního paprsku patřila bohyni Vódžet, představované vztyčenou kobrou. Tyto koruny nosil král buď samostatně nebo společně. Bohužel není známo, kdo jako první oblékl egyptskou korunu. Některé prameny uvádí, že nejstarší korunou je Tutanchamonova koruna, ovšem to lze patrně uvést ve smyslu fyzicky dochované. Již dřívější panovníci prokazovali svoji hodnost a důležitost korunou, dle archeologických nálezů je znám faraon Narmer z 0.dynastie (údajný sjednotitel říše), který je na nalezené paletě zobrazován s hornoegyptskou korunou na jedné straně a s dolnoegyptskou korunou na straně druhé (více informací o něm zjistíte např. v internetové encyklopedii Wikipedie na adrese http://cs.wikipedia.org/wiki/Narmer). Zajímavosti o Tutanchamonově pokladu a koruně na adrese http://www.starovekyegypt.net/.
Královské koruny jednotlivých zemí se liší nejenom dle tradic daného území, ale také historické epochy, ve kterých byla koruna zhotovena. Pokud bychom pod pojmem "nejdražší královská koruna" rozuměli její cenu, poté by samozřejmě prim hrály koruny, které jsou zdobeny drahokamy a dalšími cennými prvky. V současné době není označena jedna konkrétní koruna jako nejdražší, ovšem hovoří se o více klenotech. Mezi tyto patří královská koruna Velké Británie, které byla zhotovena u příležitosti korunovace královny Viktorie v roce 1837, a která byla pro korunovaci královny Alžběty upravena, aby byla snížena její váha. Kromě množství drahokamů, safírů, smaragdů, rubínů a perel byly vsazeny do koruny nejcennější kameny korunovačního pokladu. Na čelní straně je umístěn diamant Druhá hvězda Afriky, nad ní je ve středu kříže legendární rubín Černého prince ze 14. století a ve vrcholovém kříži safír pocházející snad z prstenu krále Eduarda Vyznavače. Čtyři neobyčejné cenné perly na koruně  pochází z náušnic královny Alžběty I. ze 16. století.  Za jednu z nejdražších královských korun je považována také indická císařská koruna, vytvořená v roce 1911 pro korunovaci krále Jiřího V na indického císaře a použitá při této jediné příležitosti. Její hodnota je závratná díky množství diamantů, které ji pokrývají (má jich být až 6170) spolu s barevnými doplňky smaragdů, safírů a rubínů. Dále je uváděna také koruna perských chánů, která byla vyrobena r. 1794 pro vládce Aghu Muhammada a je osazena 796 perlami, 1523 rubíny, 723 diamanty. Nesmí být ovšem zapomenuto ani na českou Svatováclavskou korunu či korunu Svaté říše římské. Ovšem hodnota královských korun, nejenom z pohledu duchovního či kulturního, ale také finančního, je mnohdy nevyčíslitelná.
Co se týče Vašeho posledního dotazu na nejmocnější korunu, toto už zcela jistě nelze určit. Předpokládáme, že máte na mysli důležitost nositele koruny, tj. vládce. Ve své době byla jistě nejmocnější korunou, tj. nejmocnějším vládcem, koruna staroegyptských faraonů; později v době největšího rozmachu Svaté říše římské měli její panovníci moc nad velkým a výmazným územím; v době kolonií byl panovník britského impéria také mocným vládcem. I dnes, ačkoli již většinou skončila doba království s neomezenou mocí panovníka, mají králové v těch zemích, kde jejich hodnost zůstala alespoň formální, jistě velkou vážnost nejen u obyvatel své země.
Pokud byste měl zájem zkoumat královské poklady, resp. koruny detailněji, doporučujeme Vám knihu SMOLÁKOVÁ, Mária. Slavné korunovační klenoty. Vyd. 1. [Praha]: Slovart, 2001. 135 s. ISBN 80-7209-343-6, ze které jsme také čerpali informace pro váš dotaz.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
15.03.2012 15:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu