Královny pohřbené v Anežském klášteře
Text dotazu
Je pravda, že v Anežském klášteře je pohřbena manželka Václava I. Konstancie Uherská i manželka Přemysla
Odpověď
Královna Konstancie Uherská (kolem 1177-1240), manželka Přemysla Otakara I. a matka Václava I., je pohřbena v jím založeném ženském cisterciáckém klášteře Porta coeli (Brána nebes) v Předklášteří u Tišnova.
V Anežském klášteře jsou pohřbené královny Kunhuta Štaufská (1202-1248), manželka Václava I. a matka Přemysla Otakara II., a Kunhuta Uherská (Haličská) (kolem 1244-1285), manželka Přemysla Otakara II. a matka Václava II.
Použitá literatura:
DÁŇOVÁ, Helena a Štěpánka CHLUMSKÁ eds. Klášter sv. Anežky České: průvodce areálem. Praha: Národní galerie v Praze, 2016. ISBN 978-80-7035-625-8.
LUTOVSKÝ, Michal a Milena BRAVERMANOVÁ. Hroby a hrobky našich knížat, králů a prezidentů. Praha: Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-228-5.
SOMMER, Petr, Dušan TŘEŠTÍK a Josef ŽEMLIČKA eds. Přemyslovci: budování českého státu. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2009. ISBN 978-80-7106-352-0.
SOUKUPOVÁ, Helena. Anežský klášter v Praze. Praha: Vyšehrad, 2011. ISBN 978-80-7429-012-1.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
23.05.2022 15:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu