Koupit za pět prstů
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mne původ rčení "koupit za pět prstů". Je to proto, že se zlodějům za krádež dříve sekaly prsty?
Děkuji a přeji krásný den.
Odpověď
Dobrý den,
prst, prsty jsou obsaženy ve větším množství rčení, úsloví, pořekadel, živých slov - jako důležitý nástroj, viz níže:
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. Praha: Levné knihy, 2009, s. 45. ISBN 978-80-7309-753-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:697f4f40-5504-11e6-8746-005056825209
Nenašli jsme ale, že by úsloví ‚koupit za pět prstů‘ přímo souviselo s trestem za krádež. Tresty podobného druhu ve středověku ale zmiňovány leckde v literatuře jsou.
… Symbolický význam měly i některé tělesné tresty, například utětí prstů za křivou přísahu či zlodějství, … useknutí ruky za loupež nebo krádež…
Zdroj:  SOKOL, Petr a Jan Zdroj: HAJŠMAN. Po stopách plzeňské spravedlnosti: historie a topografie hrdelního soudnictví. V Domažlicích: Nakladatelství Českého lesa, 2010, s. 18. ISBN 978-80-87316-14-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7c91e000-89de-11e8-ad64-005056825209
Několik slovesných úvarů právě krádež spojenou s prsty zmiňuje:
platit pěti prsty - krást; koupit za pět prstů ukrást nebo jinak zadarmo získat;
mít dlouhé prsty  - krást, mít veliký, třebas utajovaný vliv; leccos mu pod prsty uvízne – ukradne to…
Zdroj: VÁCHA, Jaroslav a Bohuslav HAVRÁNEK. Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1971. sv. 2, s. 977. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4f87e9f0-960f-11e3-a880-5ef3fc9ae867
Rčení: Kupuje za pět prstů (= krade).
Zdroj: MAŠÍN, Jan. Slovník českých vazeb a rčení s doklady ze spisovatelů novějších i starších a z řeči lidové. V Praze: J. Svátek, 1924, s. 72. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:63e10bd0-4b40-11e3-98d6-001018b5eb5c
Nemít peníze a přesto získat = koupit za pět prstů - znamená ukrást, odcizit, sebrat, přivlastnit si…
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.08.2024 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu