Koudelník, koudelnictví
Text dotazu
Prosím o vysvětlení slova koudelník, koudelnictví.
Nenašla jsem nic na netu ani na jibu, ba ani v Ottově encyklopedii. Tam je
pouze vysvětlení výroby koudele. Domnívám se, že je to něco jako výrobce
provazů.
Odpověď
Dobry den,
kolegove ze Statni technicke knihovny (STK) nam v ramci sluzby Ptejte se knihovny predali Vas dotaz. Ve etymologickych slovnicich a knihach venovanych historii remesel jsme "koudelnictvi" nenalezli. Nejpodrobnejsi vyklad je uveden v encyklopedii Lidova kultura:
Lidova kultura : narodopisna encyklopedie Cech, Moravy a Slezska. Sv. 2, Vecna cast A-N. Praha : Mlada fronta, 2007. s. 404. ISBN 978-80-204-1712-1.
koudel - nekvalitní krátká vlákna lnu a konopí odpadávající během česání  na vochli. Jen ve  Slezsku se tohoto názvu užívá pro nejlepší vyčesaná lněná vlákna. Podřadná koudelná vlákna  se zpracovávala na přeslici a kolovratu v nejsilnější  a nejméně rovnou přízí nejhorší kvality. Někdy se k tomuto předení používalo zvláštního hřebínku, gracky, která se nasazovala na dolní polovinu přeslice. Hrst koudele se snáze  spřádala na gracce  než jen z přástku  přivázaného k řeslici, neboť vytahováním vlákem položených na gracce  se koudel znovu pročesávala a urovnávala. Z posledního druhu příze, koudelky, se tkávala hrubští plátna, určená  na různé plachty potřebné v hospodářství (na přenášení trávy, sena, klestí), k výrobě postraňků a na pytle (na brambory, hrách, někdy i na mouku). Z koudele se také vyráběly provazy (podomácku i u provazníků). Nezpracovaná koudel a pazdeří se užívaly na podzim k vystýlání krechtů na brambory a ve 20. století ji používají instalatéři k těsnění závitů.
Dale uvadime odkazy, ktere k Vasemu odkazu nalezli kolegove v STK a pro uplnost take vyklad z etymologickeho slovniku:
* http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/95834
*
http://www.okoun.cz/boards/cemu_v_lidovych_pisnich_nerozumime;jsessionid=A51
897D74D570F9B1C2790B5F33D2718?rootId=2663254
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. s. 284. ISBN 80-7106-242-1.
koudel - výčesky vlny nebo konopí, hodící se ke spředení, je to produkt prvního "česání", ale není "odpadkový"
Slovník spisovného jazyka českého. II, H-L. Praha : Academia, 1989. s. 416.
koudel - odpadková vlákna vyčesaná při úpravě lnu, konopí, juty ap.
koudelník - obchodník s koudelí
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.05.2008 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu