Kostel sv. Aegyda
Text dotazu
Dobrý den přeji, v jedné z matrik jsem nalezl odkaz na oddavky "u sv. Aegyda" v Praze. při nejlepší vůli jsem nebyl schopen identifikovat tento kostel. Jde o nějaký již zrušený kostel nebo o omyl v zápise? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jedná se pravděpodobně o kostel dominikánského řádu, který stojí na Praze 1 dodnes. Povětšinou je ovšem uváděn jako kostel sv. Jiljí. http://praha.op.cz/?a=36.  Svatý Jiljí byl někdy psán jako Egid. V latině dodnes nese klášterní knihovna dominikánského řádu název Bibliotheca Dominicana - Conventus S.Aegidii (Pragae).
"Je nutno rozlišovat mezi farností sv. Jiljí před rokem 1626 a po něm. Před tímto rokem se jednalo pouze o malou farnost ležící v nejbližším okolí kostela sv. Jiljí. Zvětšování farního obvodu sv. Jiljí začíná r. 1607, kdy dominikáni dostali do péče farní osadu při kostele sv. Štěpána ve zdi, který stál těsně u staroměstských hradeb v nynější ulici Karoliny Světlé (odtud název "ve zdi"). Ještě před bitvou na Bílé hoře bylo uloženo dominikánům, aby se starali o farnost sv. Jana na Zábradlí s osadou a komplexem kláštera dominikánek u Sv. Anny, kdysi osadou a komendou templářskou. Třetí jim svěřenou farností byla farnost sv. Kříže. Uvedené tři farnosti splynuly s původní farností sv. Jiljí v r. 1626 v novou farnost sv. Jiljí existující dodnes.
Patron osady sv. Jiljí známý též jako Egid, byl současník franského kupce Sama (7. století)."
PELZBAUEROVÁ, Věra. Dějiny částí Prahy jako dějiny farních obvodů. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 2008. 457 s. ISBN 978-80-7207-676-5.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.05.2018 09:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu