Kos černý
Text dotazu
Jako začínající přírodovědec bych chtěl vědět,
zda-li je normální, aby se Kos černý potuloval v zimě na naší zahradě? V
případě, že ne-co mám udělat pro jeho záchranu?
Odpověď
Dobrý den,
ornitologové na základě zkoumání okroužkovaných a nalezených ptáků usuzují, že kosi černí sídlící na našem území patří mezi částečně tažné ptáky. Kosi, kteří žijí ve městech, u nás většinou zůstávají celoročně a setkáte se s nimi v našich městech i v zimních měsících. Do jižní a jihozápadní Evropy odlétají na zimu spíše kosi hnízdící mimo města. Ptáci své chování mohou přizpůsobit podmínkám, v nichž žijí. Může se tedy stát, že jedinec, který v minulosti odlétal do teplejších krajů, v současné době zimuje v Čechách.
Chování ptáků, včetně kosů, ovlivňuje např. fakt, že města bývají v zimě o pár stupňů teplejší než okolí, v zimě města také nabízejí ptákům snazší obživu. Vyšší teplotu ve městech způsobují např. horké výfukové plyny, teplý kouř z komínů, špatně izolované domy a teplo, udržované příkrovem smogu.
Ptáci tak mohou místo migrace na jih zvolit přezimování ve městech.
Ptáci jsou také na zimu dobře vybaveni. Jejich tělo chrání silná, izolující vrstva. Načepýřené peří kosa je přesnou obdobou péřové deky. Ptáci mají peří v zimě podstatně hustší než v létě a načepýření zvětšuje vrstvu vzduchu kolem těla. A protože vzduch špatně vede teplo, je to velmi účinná izolace.
Pták může také výdej tepla upravovat polohou peří, jsou-li pera přilehlá, je vzduchu méně, pokud je načepýří, je ochranná vrstva silnější. Pokud se ptákům podaří udržet tělo normálně teplé, jsou jejich nohy o pár stupňů chladnější, ale nemohou promrznout. Studené nohy jsou ovšem výhodou, sníh pod nimi netaje a pták díky tomu nemůže přimrznout k podkladu. Rozdíl teploty mezi tělem a nohami u ptáků vyrovnává systém krevního oběhu.
Domníváme se tedy, že se o kosa černého na vaší zahradě nemusíte bát. Pokud byste přeci jen měl obavy o jeho zdraví a život, doporučovali bychom Vám obrátit se na nejbližší záchrannou stanici a aktuální stav konzultovat s jejími pracovníky:
* http://www.priroda.cz/adresar.php?sub=93
*http://www.csop.cz/index.phpcis_menu=1&m1_id=1002&m2_id=1374&m_id_old=1000
použitá literatura:
* SMRČEK, Martin ; SMRČKOVÁ, Lea. Naši ptáci. Praha : Albatros, 2005. s. 298. ISBN 80-00-01620-6 ; 978-80-00-01620-7.
* STRASSOVÁ, Veronika ; LIECKFELD, Claus-Peter. Zpěvní ptáci : průvodce naší přírodou. Praha : Beta, 2005. s. 22-24. ISBN 80-7306-219-4.
* CEPÁK, Jaroslav a kol. Atlas migrace ptáků = Czech and Slovak bird migration atlas. Praha : Aventinum, 2008. s. 393-394. ISBN 978-80-86858-87-6
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 15:07
Milan jurča píše:
Pátek 13.01.2017 13:44
Dobrý den,mám dotaz,již druhým rokem k nám ke krmítku mimo mnoho dalších krásných ptáčků létá kos,který má nad očima bílé půlkruhy,jakoby měl brýle.Prosím odpověd mi zašlete na můj email.Jedná se o raritu,nebo je to normální.Děkuji předem Milan Jurča.
PSK - admin píše:
Úterý 17.01.2017 17:52
pravděpodobně se jedná o barevnou anomálii - určitý druh albinismu či leucismu. Více o těchto barevných odchylkách viz uvedené články níže:
* http://olomouc.idnes.cz/na-[…]0_162159_olomouc-zpravy_stk
* http://oldwww.mos-cso.cz/tz05.html (článek: Vzácní a jedineční ptačí albíni )
Váš dotaz, nejlépe s přiloženou fotografií, pokud se Vám podaří kosa zachytit, doporučujeme zaslat odborníkům. Obrátit se můžete například na Českou ornitologickou společnost: http://www.cso.cz/index.php?ID=872 .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu