Konvolut a jiné
Text dotazu
Konvolut jsou monografie svázané jako jedna kniha.
Existují knihy, kde je třeba román a na konci je krátká povídka jiného autora (třeba že chtěl mít nakladatel x listů a román byl kratší, tak to doplnil tou povídkou, nebo chtěl tu povídku vydat a na knihu byla krátká). Má ten román s povídkou nějaké knihovnické pojmenování? Napadl mě přívazek, ale ten pojem se používá spíše u konvolutů pro další monografie.
Nebo existují sešity (např. rodokapsy, dřívější Románové novinky), kde je na konci něco na pokračování. Tak to nazvat? Román s knihou na pokračování?
Odpověď
Dobrý den,
podle Terminologické databáze knihovnictví a informační vědy (dostupná online zde: https://tdkiv.nkp.cz/seznam-aktualne-zpracovanych-hesel-v-databazi) je konvolut „svazek vzniklý svázáním textů, které obvykle obsahově ani provenienčně nesouvisejí, ale jsou samostatnými bibliografickými jednotkami.“ Přívazek (neboli adligát) je jakoby podkategorií konvolutu – „samostatná bibliografická jednotka, rukopisná nebo tištěná, přivázaná k jinému, mnohdy obsahově odlišnému dílu, s nímž tvoří jeden svazek označovaný jako konvolut.“
Může ale jít i o tzv. přídavek - obsahově independentní, ale bibliograficky nesamostatný text otištěný na konci monografie s cílem žánrově rozmnožit a námětově doplnit skladbu knihy, jeho autorem byl často samotný autor hlavního díla (zdroj: Přídavek – Encyklopedie knihy). Případně by mohlo jít o přítisk, který stejně jako přídavek byl bibliograficky nesamostatným textem na konci monografie, avšak s cílem vyplnit nežádoucí bílá místa, oproti přídavku měl většinou nahodilou povahu (zdroj: Přítisk – Encyklopedie knihy). Nabízí se ještě možnost, že jde o tzv. apendix - definující nuance a rozdíly mezi přídavkem, přítiskem a apendixem naleznete zde: Apendix – Encyklopedie knihy).
Co se týče sešitů, na které se ptáte, označení „rodokaps“ (zkratka pro řadu „Romány do kapsy“) se oficiálně ujalo pro pojmenování edice dobrodružných sešitových románů, které původně vycházely v letech 1935-1944, s pozdějšími pokusy o jejich oživení. Pro jejich nenáročnou, „lidovou“ literární formu se pojem ujal i pro označovaní levné dobrodružné četby obecně. Sešitová edice „Románové novinky“ navazovala svou formou na předcházející populární četbu a vycházela až do začátku 90. let. Pojmy „rodokaps“ či „románové novinky“ se v knihovnické terminologické databáze nenacházejí, podle zdrojů, ze kterých čerpáme, se domníváme, že jejich používání v této formě je v pořádku. Na základě krátkého článku Ústavu pro českou literaturu AV ČR věnujícímu se této formě „lidové“ četby usuzujeme, že by bylo možné použít i pojmenování jako „periodický románový magazín“, „sešitová edice“ nebo „magazínová řada“. Článek naleznete zde: https://www.ucl.cas.cz/edicee/images/data/dejiny/dcl_1945-1989/I/rom%C3%A1nov%C3%A9%20novinky.pdf
Další použité zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rodokaps
https://www.databazeknih.cz/edice/rodokaps-romany-do-kapsy-1935-1944-zdenek-holfeld-sberatel-kvadr-1608/strana-1
https://www.databazeknih.cz/edice/romanove-novinky-knizni-rada-4803/strana-1
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.10.2021 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu