Kontrola zdravotní nezávadnosti potravin
Text dotazu
Potřebovala bych získat informace na téma Systémy zajišťování bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin. Zajímají mě jak standardy např. WHO, FAO, EU, ale i České republiky.
Mohl/a byste mi nějaké doporučit?
Odpověď
Zajištění bezpečnosti potravin má několik základních složek: legislativní (včetně pomocných a podpůrných norem, příruček, návodů), kontrolní, komunikační.
Zdroje
Dále je tam např. rubrika „Varování před závadnými potravinami“ a „Hlášení ze systému RASFF“.
Vpravo nahoře se lze dostat do části týkající se činnosti Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a do části týkající se legislativy.
Mezi předpisy ES je z hlediska zajištění bezpečnosti potravin stěžejním nařízení 178/2002/ES (zahrnuje povinný systém HACCP) a balíček nařízení o kontrole z r. 2008: 382/2004/ES, 352/2004/ES, 353/2004/ES, 354/2004/ES (viz např. Návrh nařízení k balíčku nových hygienických předpisů ES ).
3) ÚZEI zpracoval jako pomůcku pro orientaci v legislativě např.
4) Důležitým principem zajištění bezpečnosti potravin je dodržování hygieny a správné hygienické a výrobní praxe, a dále systém vlastní kontroly „HACCP“.
Ohledně systému HACCP je v Zemědělské a potravinářské knihovně řada předpisů (viz katalogy ZPK)
6) Důležitým nástrojem pro certifikaci bezpečnosti potravin jsou mezinárodní normy ISO, BRC, IFS apod. viz např. Normy BRC, IFS a ISO
Vhodným studijním materiálem pro to je časopis „Kvalita potravin“.
Závěr
Předpokládám, že tento nástin možností hledání bude pro vás užitečný. Naštěstí je k dispozici internet, kde lze najít téměř všechno. V rámci infopultu ZPK již nelze problematice věnovat více času. ZPK nabízí mj. provedení placených rešerší http://www.nzpk.cz/resersni-sluzby/ , ale u studentů se jistě předpokládá provedení vlastními silami. Pokud se práci podaří dokončit, zajímala by mě. Může být pomůckou pro podnikatele začínající v potravinářství apod.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.04.2013 07:50