koňská hasičská stříkačka
Text dotazu
Prosím Vás o informace o koňské hasické stříkačce v Nepasicích kdy byla pořízena od koho atd... Popřípadě něco z historie Nepasických hasičů. Předem děkuji
Odpověď
Dobry den, predpokladam, ze mate na mysli Nepasice, obec na Trebechovicku, Hradec Kralove http://nepasice.cz/.
Na strankach obce jsem zjistila, ze je v teto obci cinny Spolek dobrovolnych hasicu http://www.sdhnepasice.wgz.cz/, SDHnepasice@seznam.cz.
O konske hasicske strikacce, ktera je nejspis velkou vzacnosti v nynejsi dobe, tam neni zadna zminka. Je pravda, ze  webove stranky nejsou v soucasne dobe zcela funkci.
V knize KOLES, Vilem. Trebechovicke kroniky starobyle i novejsi, smutne i vesele. Hradec Kralove: Tiskove druzstvo, [1923]. Signatura NK CR 54 F 16625, str.77 - 80 vzpomina autor "usty" starozitne strikacky trebechovicke (Posledni odkaz starozitne strikacky trebechovicke) na svoji slavu a zanik.
Vzhledem k tomu, ze Nepasice jsou od Trebechovic nedaleko, mohlo by se jednat o jednu a tutez strikacku(?) .
"... Dusledkem svetove valky byl po vsem shon. A tu jednoho dne mihnul se po radnicnim dvore muz, cizinec, a bloude po nadvori, pojednou zaboril sve zraky na mne. Rukou nesetrnou odkryl moje utroby a shledal, ze  neobsahuji zadnou nahrazku, ale pravou cistou med staroceskeho razu. Ihned se rozhodl, ze mne zpenezi...privedl tajne jednoho dne kupce, lacneho mych starych medenych utrob, opet mne ohmatavali, ranou sekery rozpoltili staletou moji schranu, odvlekli do zajeti a tam jsem byla ukladne zavrazdena. Stalo se to leta Pane 1921..."
Nepasice patrivaly v urcitem historickem udobi rodu Colloredu Mansfeldskych.
Nabizi se uvaha, ze treba vrchnost obci venovala strikacku, aby ochranila obec a treba i svuj majetek od pozaru. To se ale muzeme jen domnivat.
Z webovych stranek obce Nepasic vyplyva, ze... cituji:
"Prakticky v každé rodině v dobách minulých, se psala rodinná Pamětní kniha, ve které se zaznamenávaly všechny důležité okamžiky, které se v daném roce udály . Laskavostí pana Lubomíra Brandejse se mi do rukou dostala Pamětní kniha manželů Brandejsových z Nepasic...", kde jsou uvedeny zaznamy napr. z roku 1908, mozna i daleko starsi. Doporucuji proto obratit se primo na starousedliky v Nepasicich  a treba byste se Vami hledanych informaci dopatral. Docetla jsem se, ze i jednu historickou konskou strikacku maji v Hronove. Asi takovych exemplaru jiz neni mnoho a mozna ze by v Hronove vedeli neco i o strikacce v Nepasicich.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2009 16:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu