Konfiskační vyhlášky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde je možné se podívat na poválečnou konfiskační vyhlášku pro konkrétní obec a jestli je pomocí ní možné zjistit adresu podniku, pokud vím jméno majitele. Také bych se chtěla zeptat, jak zjistit, jestli došlo k přečíslování obce a pokud ano, tak dnešní adresu. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
co se týče Vašeho prvního dotazu, bohužel se nám nepodařilo dohledat konkrétní odkaz, přes který by se daly prohlédnout poválečné konfiskační vyhlášky. Náš knihovní fond nedisponuje odpovídajícími knižními tituly týkajícími se dané problematiky.
Po prohledání veřejně dostupných internetových zdrojů týkajících se konfiskace majetku se nám podařilo dohledat, že „právním základem konfiskace movitého a nemovitého majetku na našem území po druhé světové válce jsou dekrety prezidenta republiky, které zasahovaly do majetkových poměrů nejen osob německé a maďarské národnosti, ale všech osob, které byly označeny za ‚zrádce a kolaboranty‘ nebo za ‚osoby státně nespolehlivé‘“ – jednalo se o Benešovy dekrety, zvláště dekret č. 12/1945 Sb. z 21. července 1945 o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa“ a dekret č. 108/1945 Sb. z 25. října 1945 o konfiskaci nepřátelského majetku a o Fondech národní obnovy“. Jejich aktuální znění je dostupné zde: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1945-12 a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1945-108. V dekretech však nelze dohledat konkrétní konfiskační vyhlášky.
Domníváme se, že by Vám s Vaším dotazem možná dokázal poradit Moravský zemský archiv v Brně (kontakty přikládáme zde: telefon +420 533 317 534, e-mail podatelna@mza.cz). Na jejich webových stránkách (https://www.mza.cz/) jsou kromě Centrály Brno uvedeny i Státní okresní archivy v dalších moravských městech (např. Blansko, Hodonín, Třebíč, Žďár nad Sázavou a další). Pokud sháníte poválečnou konfiskační vyhlášku nějakého moravského města, myslíme si, že byste mohla mít štěstí právě v Moravském zemském archivu. Podařily se nám totiž dohledat v PDF formě dvě „zprávy“, kde MZA pár let zpět odpovídal na otázky týkající se právě konfiskace majetku konkrétní osoby či firmy (pro ukázku: https://www.mvcr.cz/clanek/konfiskace-majetku-firmy-antonin-bilek-tovarna-na-zelezne-konstrukce-strojirna-a-kotlarna-v-brne.aspx).
Dále se s dotazem můžete zkusit obrátit např. i na Knihovnu Jána Langoše, která spadá pod Ústav pro studium totalitních režimů (https://www.ustrcr.cz/knihovna-jana-langose/), Historický ústav AV ČR (https://www.hiu.cas.cz/kontakt), Ústav pro soudobé dějiny AV ČR (https://www.usd.cas.cz/), Národní archiv (https://www.nacr.cz/) či Státní oblastní archiv (Praha + další pracoviště: http://www.soapraha.cz/).
Co se týče Vašeho druhého dotazu. Pokud chcete zjistit, zda byla čísla domů v obci přečíslována, či nikoliv, podle námi zjištěných informací je nutné porovnat starou mapu (indikační skicu) s mapou dnešní. Případně pročíst i další materiály, jako matriky, kroniky, soupis obyvatel apod. konkrétní obce. Indikační skici pochází ze stabilního katastru. Při porovnávání map je ale nutné dát si pozor na to, abyste nezaměnila popisné číslo za (paralelně existující) číslo parcelní.
Dohledali jsme též, že v současnosti jsou indikační skici uloženy v Národním archivu v Praze, v Moravském zemském archivu v Brně a v Zemském archivu v Opavě. Z velké části jsou ale dohledatelné i online, a to na webu Ústředního archivu zeměměřičství a katastru (císařské otisky a indikační skici pro Čechy, Moravu a Slezsko): https://ags.cuzk.cz/archiv/. A také na specializovaném webu Moravského zemského archivu (indikační skici pro Moravu): https://www.mza.cz/indikacniskici/skica.
Můžeme Vám doporučit ke studiu také následující webovou stránku (https://www.hledanipredku.cz/indikacni-skici-cisarske-otisky/), kde se dočtete podrobnější informace týkající se indikačních skic a jak při hledání domu či pozemku postupovat.
Statistická data, pokud k popisným a orientačním číslům byla někdy sbírána a shromažďována, by měl mít ve svém fondu Český statistický úřad: https://www.czso.cz/. Statistické přehledy k jednotlivým obcím nabízí Historický lexikon obcí České republiky 1869 - 2005https://www.czso.cz/csu/czso/csu_vydava_historicky_lexikon_obci_ceske_republiky_1869_2005.
Použité zdroje
- https://dspace.cuni.cz/bits[…]?sequence=1&isAllowed=y
- https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1945-12
- https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1945-108
- https://www.mza.cz/
- https://www.ustrcr.cz/knihovna-jana-langose/
- https://www.hiu.cas.cz/kontakt
- https://www.usd.cas.cz/
- https://www.nacr.cz/
- http://www.soapraha.cz/
- https://ags.cuzk.cz/archiv/
- https://www.mza.cz/indikacniskici/skica
- https://www.hledanipredku.cz/[…]/
- https://www.ptejteseknihovn[…]ani-orientacnich-cisel-domu
- http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=16&t=23669
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Brno-město
Knihovna
Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Datum zadání dotazu
05.09.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu