konec světa, Hannah Montana
Text dotazu
je pravda že roku2012-2013 planeta cela země vibuchne jo a bude hannah montana vistupovat někdy ve znojmě o podzimních prazdninch ted
Odpověď
Dobrý den, domněnka o konci světa v roce 2012 má zřejmě původ v mayském kalendáři, který se právě v tomto roce završí (počítá se od 13. srpna 3114 př. Kr.). K výpočtu časových cyklů i k měření času používali Mayové dva druhy kalendáře:
jedním z nich je posvátný tzolkin s třinácti čísly a dvaceti symboly, druhému říkali haab (odpovídá zhruba našemu slunečnímu roku). Pomocí těchto nástrojů měřili Mayové časové úseky dosahující délky několika milionů let.
Stejným způsobem počítali i oběžné dráhy planet.
Mayové například používali cyklus o 104 000 letech, jenž obsahoval čtyři období po 26 000 letech. V současné době žijeme v poslední, tedy čtvrté epoše. Každé ze čtyř kratších období se dělilo na pět period po 5 200 letech, které se členily na 13 baktunů (13 x 400 roků). 400 let se skládalo z dvaceti katunů po dvaceti letech. V každé z uvedených period se nyní ocitáme ve finálním období. Dospěli jsme na konec jak nepředstavitelně dlouhých, tak i poměrně krátkých časových úseků.
K dalšímu obratu dojde v roce 2012 (nebo roku 2013, data se mírně liší v závislosti na typu kalendáře, nejčastěji uváděným datem je však 21. prosinec 2012). Zmíněné cykly vypočítali Mayové před přibližně 1300 lety a dlouhou dobu je střežili jako své tajemství.
Rokem 2012 končí podle Mayů jedna epocha (období tzv. devíti pekel) a poté bude následovat nové období, započne nový cyklus (tzv. třinácti nebes). Tato nová doba se musí řídit jinými pravidly, potřebuje jiné vzory chování, myšlení a také nový způsob soužití na této planetě.
Podrobnější informace obsahují např. publikace:
WIMMER, Magda. Proroctví Mayů. Liberec : Dialog, 2008. -- 265 s., [22] s. obr. příl. : il. (některé barev.) ; 21 cm. ISBN 978-80-86761-91-6 (váz.)
GILBERT, Adrian. Konec světa : další mayská proroctví. V Praze : Knižní klub, 2008. -- 327 s., [16] s. barev. obr. příl. : il., mapy, portréty, geneal. tabulky ; 24 cm. ISBN 978-80-242-2209-7 (váz.)
Hannah Montana bohužel do konce tohoto roku nezavítá do České republiky, většinu koncertů bude mít v USA a ke konci roku také ve Velké Británii a Irsku.
Přehled plánovaných koncertů naleznete např. na oficiálních stránkách Miley Cyrus (http://www.mileycyrus.com/events/) a dalších:
http://www.hannahmontanaconcerttour.com/hannah-montana-tour-dates.hmtl
http://www.hannahmontana.net/miley-cyrus-tour-dates.html.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.10.2009 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu