Koncept nebo koncepce
Text dotazu
Dobrý den,
v odborném akademickém textu jsem se zasekl ve větě, v níž chci uvést, že rozpracovávám něčí pojetí, něčí pohled na danou problematiku. Má být za takové situace použito slovo koncepce nebo koncept? Konkrétní věta:
"předně budeme pracovat s jeho koncepcí" nebo "Předně budeme pracovat s jeho konceptem"
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
konceptismus (ze šp. concepto = pojem, myšlenka, představa, duchaplný výrok) - spolu s kulteranismem jeden ze dvou směrů španělské barokní literatury 1. poloviny 17. století. Usiloval o precizní, oslňující, aforistické ztvárnění ideové složky literárního díla, hloubku a vtipnost, významovou jednoznačnost, přesnost a jasnost...
Zdroj: Slovník literárních směrů a skupin. Praha: Orbis, 1976.
Koncept (z latin. conceptio = slohové pojetí, koncepce) - pracovní varianta literárního díla, v jistý čas ustálená podoba jedné fáze tvorby literárního díla.
Zdroj: PAVERA, Libor, VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2002.
Domníváme se, že byste měl asi spíš použít slovo koncepce. Doporučujeme ale obrátit se na odborníky v Ústavu pro jazyk český AV ČR. Internetová jazyková příručka na stránkách tohoto ústavu říká:
Slovník spisovné češtiny:
koncepce, -e ž
1. pojetí, chápání: koncepce dějin
2. biol. početí;
koncept, -u m
1. první zpracování textu, náčrt  (× čistopis): koncept dopisu, článku 2. koncepce, pojetí; myšlenka, pojem vyvést někoho z konceptu - z duševní rovnováhy; zmást; konceptní příd.: konceptní papír na koncept (méně kvalitní)
Zdroj: http://prirucka.ujc.cas.cz/
Koncepce i koncept jsou slova cizího původu, které slovník cizích slov vysvětluje takto:
koncepce
Význam:
početí, oplodnění
pojetí, rozvržení, představa, základní hledisko, vedoucí idea, myšlenková osnova
Zdroj: https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/koncepce
koncept - první návrh textu, přibližné vypracování textu, náčrt; pojetí, pojem
Zdroj: https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?cizi_slovo=koncept&typ_hledani=prefix
Další vysvětlení:
Koncepce - schválený postup a cíl [bližší a následný postup k dosažení cíle v dané oblasti] (koncept = návrh textu, pojetí; psaní tzv. na nečisto koncepční/ tvůrčí činnost
Zdroj: http://lidovyslovnik.cz/index.php?dotaz=koncepce
Koncepce či koncept je záměr, myšlenka nebo návrh.
Zdroj: https://www.google.com/search?q=koncept+definice&sa=X&ved=0ahUKEwjhtuq7w7ncAhUMmrQKHdoNDgsQ1QIIiwEoAA&biw=1920&bih=974
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.07.2018 12:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu