Komunikace Scipio Africanus - Hannibal Barkas
Text dotazu
Když se v roce 202 př. n. l. krátce před bitvou u Zamy setkali tváří v tvář rivalové Scipio Africanus a Hannibal Barkas, jakým jazykem spolu hovořili?
Odpověď
Dobrý den,
starší autoři jako Livius či Polybios ve svých historických spisech uvádějí, že s sebou při tomto setkání měli tlumočníky (nebo jednoho tlumočníka), nicméně o jazyku, v jakém promlouvali, se nezmiňují. Karel Richter v práci Hannibal před branami předpokládá, že oba uměli řecky, tudíž nepotřebovali tlumočníka.
Co se týče jazykových znalostí, Hannibal měl umět minimálně řecky a punsky, podle Buriana také ovládal jazyk Keltiberů (podobny dnešní baskičtině) a jazyk původních obyvatel Baleárských ostrovů.
Scipio byl veřejně činný v římské republice. Zastával mnoho funkcí, od vojenského tribuna až k „prvnímu ze senátorů“ (princeps senatus). Proto lze předpokládat, že uměl latinsky. Literatura uvádí, že byl příznivcem řecké kultury a jejího pronikání do Říma, z čehož může vyplývat, že ovládal také řečtinu.
Použité zdroje
Edice historických spisů
• Jordanes, Jordanes a Stanislav DOLEŽAL. Gótské dějiny: Římské dějiny. Praha: Argo, 2012, s. 153. ISBN 978-80-257-0744-9. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:d946625d-ac3a-4e95-b1cc-9cfa68b298ea
• Livius, Titus, Pavel KUCHARSKÝ, Čestmír VRÁNEK a Marcela HUSOVÁ. Dějiny. Praha: Svoboda, 1975. sv. 5, s. 321. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:1ebda118-9813-41b3-b0e6-2d60a5b6b491
• Polybios a Pavel OLIVA. Dějiny. Praha: Arista, 2011. sv. 3, s. 266. ISBN 978-80-86410-56-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:ded403b0-8fa1-11e3-83a0-005056825209
Literatura
• BURIAN, Jan. Hannibal. Praha: Svoboda, 1967, s. 202. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:40e0d980-2a98-11e3-b62e-005056825209
• GRANT, Michael a Alena JINDROVÁ. Dějiny antického Říma. Praha: BB/art, 2010, s. 125. ISBN 978-80-7381-769-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:8aaa7d60-6eaf-11e6-95d9-5ef3fc9ae867
• Hunt, Patrick and Scullard, Howard Hayes. "Scipio Africanus". Encyclopedia Britannica, 11 Nov. 2024, https://www.britannica.com/biography/Scipio-Africanus. Accessed 22 November 2024.
• KNOTEK, František a Antonín POHLODEK. Hannibal. Brno: Bonus A, 1996, s. 114. ISBN 80-85914-29-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:aa6c64c0-2154-11e8-8485-5ef3fc9ae867
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.11.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu