Komu byl připisován výrok? - polovina 19. století
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, komu byl připisován následující výrok z knihy Františka Ladislava Riegera:
..."Největšímu muži našeho věku připisuje se tento výrok: Ona z nynějších vlád, jež vztyčí prapor národnostní a stane se jeho obhájcem, bude vládnouti Evropě a dovede změniti tvářnost světa."
Děkuji
Zdroj: strana 62 - Rakouští Slované a Maďaři - František Ladislav Rieger 1906 (překlad francouzského vydání z roku 1860)
Odpověď
Dobrý den,
autora uvedeného výroku se nám bohužel v nám dostupných zdrojích dohledat nepodařilo.
Teoreticky je možné, že se jedná o výrok Františka Palackého, jehož myšlenky a názory Rieger zastával a často z nich vycházel.  Jedná se ovšem pouze o naši osobní domněnku, kterou bohužel nemůžeme opřít o žádnou literaturu či zdroj. V samotné zmiňované knize není autor nikde ani naznačen. V jiných zdrojích jsme takto formulovaný výrok nenalezli.
--------------------------------
Dobrý den,
o Palackém jsem rovněž uvažoval, ale neseděla mi teze o největším muži toho věku, zejména pro Francouze.
Nakonec se mi, dost možná, povedlo dopátrat autora výroku, pravděpodobně jím bude Napoleon III., níže zasílám zdroje ve francouzštině.
Původní pasáž Riegerova textu ve francouzštině (nakonec rok 1861) - viz oskenovaná kniha z http://mandadb.hu
Les Slaves d'Autriche et les Magyars
Celui d'entre les gouvernements existants qui lèvera le drapeau des nationalités et s’en constituera le défenseur, dominera l’Europe et pourra changer la face du monde.
Odkaz 1)
https://fr.wikisource.org/wiki/L%E2%80%99Allemagne_depuis_la_guerre_de_1866/07
A uvedený text "On prétend que Napoléon a dit : « Le gouvernement qui le premier lèvera le drapeau des nationalités et s’en constituera le défenseur dominera l’Europe."
Odkaz 2)
https://books.google.cz/books?id=fHagBIuyFv8C&pg=PA221&lpg=PA221&dq=gouvernement+qui+le+premier+l%C3%A8vera+le+drapeau+des+nationalit%C3%A9s+et+s%E2%80%99en+constituera+le+d%C3%A9fenseur+dominera+l%E2%80%99Europe&source=bl&ots=9UFGhLVths&sig=kXLOw6dh6uRuG3LMSdM4A7tGPzI&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwiX9M_r65PZAhUQKOwKHRLwABEQ6AEIJzAA#v=onepage&q=gouvernement%20qui%20le%20premier%20l%C3%A8vera%20le%20drapeau%20des%20nationalit%C3%A9s%20et%20s%E2%80%99en%20constituera%20le%20d%C3%A9fenseur%20dominera%20l%E2%80%99Europe&f=false
Souvislosti datující tento výrok k 10.12.1848
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.02.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu