Kompetence všeobecných sester
Text dotazu
Dobrý den,
píši diplomovou práci a potřeboval bych poradit ohledně kompetencí všeobecných sester. Jedná se mi především o kompetence v krajní nouzi bez indikace lékaře, např. lékař je mimo odd. a probíhá resuscitace, nebo lékař uvízl ve výtahu a nemůže se k resuscitaci dostavit. Jaké jsou v tomto případě kompetence registrované sestry se specializací ohledně zajištění průchodnosti dýchacích cest, podávání léků (katecholaminů), atp.?
Odpověď
Dobrý den,
Činnosti   /kompetence/ zdravotnických pracovníků jsou stanoveny právním předpisem.  Jedná se o Vyhlášku č.  55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků.  Činnosti všeobecné sestry ustanovuje § 4 této vyhlášky.
Život zachraňující výkony, tj. poskytovat základní resuscitaci, musí dle zákona každý občan tedy i všeobecná sestra a to podle svých znalostí.  Viz § 207 Trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. (neposkytnutí první pomoci je trestný čin, kde hrozí odnětí svobody  1  - 3 roky nebo zákaz činnosti).
Zahajovat a provádět  resuscitaci se zajištěním dýchacích cest a s použitím dostupného technického vybavení, včetně defibrilace po provedení EKG,  může dle § 55 vyhl. č. 55/2011 Sb.   všeobecná sestra se specializovanou způsobilostí v oboru Intenzivní péče (dříve Anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče, potom Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči).  Přičemž zajištěním dýchacích cest se rozumí každé zajištění, které sestra ovládá; může to být laryngeální maska, vzduchovody, ale i endotracheální intubace , pokud sestra absolvuje  certifikovaný kurz s problematikou zajištění dýchacích cest (činnosti jsou potom v certifikátu napsány).
Sestra může podávat léky pouze pod odborným dohledem lékaře.  Samostatně, v rámci resuscitace, může léky podávat pouze zdravotnický záchranář pro  urgentní medicínu, tj. po získání specializované způsobilosti - viz § 109 vyhl. č. 55/2011 Sb.
Použité zdroje
Vyhláška č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků
Zákon č. 40/2009 Sb.,trestní zákoník
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů - specializovaná knihovna
Datum zadání dotazu
18.04.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu