Komparativní analýza
Text dotazu
Dobrý den, píšu bakalářskou práci ohledně Arabského jara v Libyi a v Egyptě. Mám to ovšem psát pomocí komparativní analýzy. Bohužel však nevím jak začít. Komparativní analýza znamená, že porovnám ty dvě země.
Děkuju za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
vůbec se nelekejte. Komparace je srovnání vybraných zemí, jak píšete. Abyste mohl srovnávat musíte načíst dostatečné množství literatury a následně si vytipovat jevy, charakteristiky, které můžete a chcete srovnávat. Začali bychom přečtením alespoň některých monografií na dané téma. Seznam monografií dostupných v Národní knihovně přikládáme. Vesměs pojednávají o režimu obecně: geopolitická situace, historie, sociální otázka, ekonomie. Až si rozmyslíte obsah a začnete psát, je dobré, obecné poznatky načerpané z monografií doplnit detailem ze zajímavého článku. V prostředí knihovny tak můžete vyzkoušet článkovou databází českých informačních zdrojů: Anopress: http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju
https://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%A9_jaro
Literatura:
* MENDEL, Miloš. Arabské jaro: historické a kulturní pozadí událostí na Blízkém východě. Vydání první. Praha: Academia, 2015. 349 stran. Orient; sv. 23. ISBN 978-80-200-2474-9.
* BERÁNEK, Ondřej, ed. Arabské revoluce: demokratické výzvy, politický islám a geopolitické dopady. Vyd. 1. Praha: Academia, 2013. 301 s. XXI. století; sv. 28. ISBN 978-80-200-2298-1.
* WEIGL, Jiří et al. Arabské jaro rok poté: naděje, nebo zklamání?: sborník textů. Vyd. 1. Praha: CEP - Centrum pro ekonomiku a politiku, 2012. 104 s. Ekonomika, právo, politika; č. 98/2012. ISBN 978-80-87460-11-5.
* MAK, Lanver. The British in Egypt: community, crime and crises, 1882-1922 [online]. London: I.B. Tauris, 2012. International library of historical studies; v. 74 [cit. 2017-08-11]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10572538.
* BOUCHAL, Martin, PÍSAŘOVÁ, Petra a SUDOVÁ, Aleška. Dcery a synové Nilu. 2, v první polovině 20. století. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2012. 106 s. ISBN 978-80-261-0158-1.
* BOUCHAL, Martin, PÍSAŘOVÁ, Petra a SUDOVÁ, Aleška. Dcery a synové Nilu. 1, 1805-1914. Plzeň: Vydavatelství Západočeské univerzity v Plzni, 2012. 106 s. ISBN 978-80-261-0188-8.
* REID, Richard J. Dějiny moderní Afriky: od roku 1800 po současnost. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. 331 s. D. ISBN 978-80-247-3079-0.
* AMĪN, Džalāl Aḥmad. Egypt in the era of Hosni Mubarak: 1981-2011. Cairo: American University in Cairo Press, ©2011. 173 s. ISBN 978-977-416-400-2.
* BAREŠ, Ladislav, VESELÝ, Rudolf a GOMBÁR, Eduard. Dějiny Egypta. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2009. 821 s. Dějiny států. ISBN 978-80-7106-971-3.
* TAUER, Felix. Svět islámu: dějiny a kultura: nástin politického, sociálního, hospodářského a kulturního vývoje zemí, do nichž proniklo učení arabského proroka, od jeho vystoupení do konce první světové války. Vyd 2. Praha: Vyšehrad, 2006. 445 s. ISBN 80-7021-828-2. - pochopení společné minulosti pro oba státy  -Osmanská říše
* MASOUD, Tarek E. Counting Islam: religion, class, and elections in Egypt. 1st pub. New York: Cambridge University Press, 2014. xix, 252 s. Problems of international politics. ISBN 978-1-107-00987-5.  - informace k Arabskému jaru
* COCKBURN, Patrick. The age of jihad: Islamic State and the great war for the Middle East. London: Verso, 2016. 449 stran. ISBN 978-1-78478-449-2. - informace o Libyi
* NOUEIHED, Lin a WARREN, Alex. The battle for the Arab Spring: revolution, counter-revolution and the making of a new era. New Haven: Yale University Press, 2012. ix, 350 s., [6] s. obr. příl. ISBN 978-0-300-18086-2.
* FRAIHAT, Ibrahim. Unfinished revolutions: Yemen, Libya, and Tunisia after the Arab Spring. New Haven: Yale University Press, [2016], ©2016. xvi, 287 stran. ISBN 978-0-300-21563-2. - - informace o Libyi
* SCHIELKE, Joska Samuli. Egypt in the future tense: hope, frustration, and ambivalence before and after 2011. Bloomington: Indiana University Press, [2015], ©2015. xiii, 260 stran. Public cultures of the Middle East and North Africa. ISBN 978-0-253-01587-7.  - informace o Egyptu
* informace o eËgyptu
* KŘÍŽEK, Daniel, ed. a ZÁHOŘÍK, Jan, ed. Beyond the Arab Spring in North Africa. Lanham: Lexington Books, [2017], ©2017. vi, 241 stran. ISBN 978-1-4985-4723-9.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.08.2017 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu