Komárkova cihelna - Svobodné Dvory
Text dotazu
Prosím Vás o některé zajímavosti z dějin Svobodných Dvorů. Zajímá mě historie vzniku cihelen. Všechno i podrobnosti o Komárkově cihelně protože se v ní také vyučovalo a v květnu 1945 na jejím komíně plál prapor vítězů. Zřejmě ho nevyvěsil majitel. Zajímají mě změny majitelů a kdo ji kdy nechal zbořit.
Mám Michaličkovu : Kroniku dělnické obce Svobodné Dvory. Některé v ní uvedené "Použité tituly" jsou asi napsány nepřesně, proto je nemohu dohledal v knihovnách.
Odpověď
Zmínky o Komárkově cihelně najdete v knize SRDÍNKO, Otakar. Svobodné Dvory. Historicko-národopisný obrázek. Praha 1897. Na straně 33 se píše, že se nějaký čas vyučovalo u Komárků (cihelna), na straně 44 je pak dobová fotografie Komárkovy cihelny.
Další zmínku najdete v knize DOMEČKA, Ludvík - SÁL, F. L. Královéhradecko. Místopis soudního okresu královéhradeckého. Hradec Králové 1928. Na straně 38 "V cihelnách ve Svobodných dvorech Morávkově, Komárkově a Společné vykopávány byly kosti diluviálních zvířat mamutů, nosorožců, sobů, turů a koní."
To je bohužel vše, co se mi podařilo najít. Více informací je o Morávkově cihelně, která kdysi patřila městu Hradec Králové (stejné knihy + článek "Cihelna městské obce královéhradecké ve Svobodných Dvorech" v Ratiboru č. 3 a 6 z roku 1907). Pokud by Vás zajímaly také ostatní cihelny ve Svobodných Dvorech, zmíněné knihy jsou k dispozici k prezenčnímu studiu v našem Informačním středisku.
Informace o Komárkově cihelně by také mohly být v obecních kronikách Svobodných Dvorů. Státní okresní archiv v Hradci Králové je zdigitalizoval a naleznete je na této adrese https://stare.vychodoceskearchivy.cz/hradeckralove/4270-2/hradec-kralove/svobodne-dvory/  stačí jen rozkliknout záložku "pamětní knihy obcí" a pak rozkliknout Svobodné Dvory. (prohlížení bohužel nefunguje v každém typu internetového prohlížeče, zaručeně funguje v Internet Explorer 8)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
07.05.2012 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu