Kolik tučňáků císařských ještě žije?
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě kolik tučňáků císařských je ještě na světě, kolik jich ještě žije?
Odpověď
Dobrý den,
z české wikipedie pro Vás vybíráme:
Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri) je nejvyšší a nejtěžší ze všech tučňáků. Je endemitem Antarktidy. Samec má stejné zbarvení peří jako samice, bývá však o něco vyšší a těžší. Obecně druh dosahuje výšky až 122 centimetrů a váhy mezi 22–45 kilogramy. Hřbet a hlavu má černou, břicho bílé a okolí uší žluto-oranžové. Jako všichni ostatní tučňáci je nelétavý a jeho křídla jsou tuhá a zploštěná v ploutve.
V roce 2019 bylo známo 54 kolonií a počítalo se s tím, že ještě na některé další mohou vědci do budoucna narazit. Návazně na to se počítalo s populací čítající 513 000 chovných jedinců. K roku 2020 vědci evidují už celkem 61 kolonií (zhruba 20 % nárůst), ale navzdory tomu celosvětová populace vzrostla přibližně jen o 5–10 %.
Informaci jsme ověřili a počet tučňáků císařských se aktuálně pohybuje mezi 550 000 – 650 000 kusy.
„Emperor penguins — the world’s largest penguins — currently number about 270,000 to 280,000 breeding pairs, or 625,000 to 650,000 individuals. The proposed listing will be published in the Federal Register on Wednesday to open to a 60-day public comment period.“
Zdroj: https://apnews.com/article/science-environment-and-nature-climate-change-penguins-7a42cf12d4810edace89081f04e624f8
„…..these extra 11 locations may increase the global estimate by 5–10% (approximately 25,000–55,000 (10,000–22,000 breeding pairs) greater than the population size used in the Jenouvrier et al.“
Zdroj: https://zslpublications.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/rse2.176
Jsou ale ohroženi klimatickými změnami a očekává se do roku 2050 pokles jejich populace o 26 – 47 %.
„There are about 61 emperor penguin breeding colonies along Antarctica’s coastline, which in total consist of between 270,000 to 280,000 breeding pairs (or 625,000 and 650,000 individual penguins, including juveniles), according to the US Fish and Wildlife Service. The bird population is currently stable, but research has suggested that the emperor penguin’s population will decrease by 26% to 47% by 2050, or drop to 185,000 or 132,500 breeding pairs, according to the service.“
Zdroj: https://edition.cnn.com/2022/10/29/world/emperor-penguins-threatened-species-climate-scn/index.html
Zdroje:
*FRETWELL, Peter T.; TRATHAN, Philip N. Discovery of new colonies by Sentinel2 reveals good and bad news for emperor penguins. Remote Sensing in Ecology and Conservation. Roč. n/a, čís. n/a. Dostupné online [cit. 2020-08-20]. ISSN 2056-3485DOI 10.1002/rse2.176. (anglicky), https://zslpublications.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/rse2.176
*https://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C4%8D%C5%88%C3%A1k_c%C3%ADsa%C5%99sk%C3%BD#cite_note-28
*https://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_penguin
*https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/emperor-penguins
*https://www.coolantarctica.com/Antarctica%20fact%20file/wildlife/Emperor-penguins.php
*https://apnews.com/article/science-environment-and-nature-climate-change-penguins-7a42cf12d4810edace89081f04e624f8
*https://edition.cnn.com/2022/10/29/world/emperor-penguins-threatened-species-climate-scn/index.html
*https://www.penguinsworld.cz/clanky/tucnak-cisarsky.html
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.12.2022 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu