Kolik stály úpravy hradu po roce 1918
Text dotazu
Kolik stály úpravy hradu po roce 1918
Odpověď
Dobrý den,
proměny a přestavby Pražského hradu po roce 1918 popisuje řada knih. Celkové náklady na tyto rekonstrukce ovšem neuvádí žádný námi prostudovaný dokument.
Alespoň vybrané částky za konkrétní úkony jsou zmíněny v textu v knize " Josip Plečnik - architekt Pražského hradu".
Celkový přehled všech výdajů na přestavbu Pražského hradu od roku 1918 do současnosti by však měl mít k dispozici Archiv Pražského hradu: https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/kancelar-prezidenta-republiky/archiv-prazskeho-hradu;
https://www.prazskyhradarchiv.cz/cs/archivph/studium-v-archivu-ph/fondy-a-sbirky
Článek o celkových nákladech na přestavbu Pražského hradu po roce 1989: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zmeny-na-prazskem-hrade/r~ecd14ae01aee11e894960cc47ab5f122/?redirected=1545296693
Články o přestavbách Pražského hradu:
* Masák, Miroslav. Projekt oživení Pražského hradu. Masák, Miroslav. In: Umění a řemesla. Časopis pro kulturu prostředí. Praha : Sdružení Umění a řemesla 34, č. 1, (1992,) s. 14-20.
* Lukeš, Zdeněk. Plečnikův Hrad v dobových ohlasech. Lukeš, Zdeněk. In: Umění a řemesla. Časopis pro kulturu prostředí. Praha : Sdružení Umění a řemesla 34, č. 1, (1992,) s. 71-77.
* Pavlík, Milan. Výstava rekonstrukcí a úprav na Pražském hradě. Pavlík, Milan. In: Pražský sborník historický / Praha : Orbis [2], (1965,) s. 158-159. [Praha, Pražský hrad, od 15. 8. 1964]
* Kyzourová, Ivana. Proměny Pražského hradu 1918-2012. Mýty, fakta, historie. Kyzourová, Ivana. Dějiny a současnost. 35, č. 1, (2013), s. 10-14
*  MALÁ, Věra: Okupace Pražského hradu. Svědectví archivních dokumentů. In: BROKLOVÁ, Eva - NEUDORFLOVÁ, Marie L.: Věře Olivové ad honorem. Sborník příspěvků k novodobým československým dějinám. Společnost Edvarda Beneše - Ústav T. G. Masaryka, Praha 2006, s. 150.
Knihy o přestavbách Pražského hradu:
* KOVTUN, Jiří a LUKEŠ, Zdeněk. Pražský hrad za T.G. Masaryka. Praha: Pražský hrad, 1995. 80 s. ISBN 80-902051-1-9.
* Procházka, Viktor. Architektonické proměny Pražského hradu 1918-1948. Procházka, Viktor. In: Křehké vítězství : 28. říjen v paměti Hradu. Proměny československé státnosti 1918-1948 / Praha : Mladá fronta, 2008 s. 117-127.
* LUKEŠ, Zdeněk, ed., PRELOVŠEK, Damjan, ed. a VALENA, Tomáš, ed. Josip Plečnik - architekt Pražského hradu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: Správa Pražského hradu, 1996. 655 s. ISBN 80-902051-3-5.
* ŠÍPEK, Bořek a VOLF, Petr. Václav Havel - Bořek Šípek, Hradní práce = Václav Havel - Bořek Šípek, Castle works: 1992-2002. 1. vyd. Opava: Breda, 2003. 175 s. ISBN 80-902596-9-3.
* PRELOVŠEK, Damjan. Architekt Josip Plečnik: práce pro prezidenta Masaryka. Vyd. 1. Praha: Pražská edice, 2001. 143 s. ISBN 80-86239-01-2.
* HALATA, Martin et al. Po stopách TGM na Pražském hradě = In the footsteps of TGM at Prague Castle: 1918-1937. Překlad Barbara Day. První vydání. Praha: Správa Pražského hradu, 2018. 63 stran. ISBN 978-80-86161-88-4.
* https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/64480/BPTX_2013_2_11260_0_315602_0_149814.pdf?sequence=1
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.12.2018 20:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu