Teplota polévky vytlačené do 3. patra

Text dotazu

Jaké množství bramborové polévky je potřeba k zaplnění hadice o průměru jednoho palce, pro vytlačení polévky do třetího patra kancelářské budovy? V budově je teplota 21℃ a teplota bramborové polévky ve várnici má 50℃. Kolik stupňů polévka ztratí během cesty nahoru při použití kalového čerpadla s výkonem 9000l/h?

Odpověď

Dobrý den,

první část vašeho dotazu závisí hlavně na vzdálenosti ústí hadice od várnice, tedy celkové délce hadice. Kolik přesně je potřeba polévky na její zaplnění je pak již jen otázkou výpočtu objemu válce (viz např. https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lec). 

Druhá část vaší otázky je už o hodně složitější. Abychom zjistili, o kolik stupňů přesně klesne teplota polévky, je nutné znát další dodatečné proměnné. Důležitá je tepelná kapacita polévky, která záleží na použitých ingrediencích, její konzistenci, atd. (např. pokud neděláte krémovou bramboračku, ale necháte v polévce větší kousky brambor, může se polévka v hadici pohybovat pomaleji, popř. ji může ucpat úplně). Dále je nutné znát tepelnou vodivost hadice, jakými materiály a prostředími hadice prochází a jestli je izolovaná, nebo ne.

Jako podklady pro případnou další práci a výpočty vám mohu doporučit Fyziku pro gymnázia : Molekulová mechanika a termika, popř. Mechanika.

Obor

Fyzika a příbuzné vědy

Okres

--

Knihovna

Datum zadání dotazu

03.10.2017 11:08

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu