Kolik nožiček je jeden párek?
Text dotazu
Dobrý den, omlouvám se, adresuji-li svou otázku špatně a rovněž pokud byl tento dotaz již zodpovězen dříve (nenašla jsem). Odjakživa platilo, že jeden párek byly dvě nožičky, proto název párek, že?
V poslední době se mě v obchodech prodavačky (bez výjimky) ptají, kolik si přeji nožiček, požádám-li je o dva párky. Na mou námitku, že dva párky jsou přece čtyři nožky, se mi dostane buď shovívavého či opovržlivého poučení, že je jeden párek nožička jedna. A basta!
Není to jen krajový úkaz, stalo se mi to leckde po republice. Kdy nastal tento posun, a co je tedy opravdu správně?
Předem děkuji za laskavou odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo párek skutečně vzniklo podle toho, že se párky vždy prodávaly po dvojicích. Také Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost uvádí, že párek je "dvojdílná uzenina z jemného masa". Ovšem časem se může význam slov posouvat nebo úplně  měnit. Například párky se již neprodávají pouze po dvojicích, třeba párek v rohlíku představuje pouze jednu nožičku.
Na velmi podobný dotaz již odpovídali pracovníci jazykové poradny Ústavu pro jazyk český:
"Dotaz:
Po několika dnech brigády v hypermarketu v oddělení lahůdek jsme dospěli k problému se slovem „párek“. Někteří lidé tímto slovem myslí dva kusy uzeniny (v kuse) – dvě nožičky. Jiní chtějí párek pouze jeden. Prosím o vysvětlení tohoto problému.
Odpověď:
Ze slovotvorného hlediska je slovo párek utvořeno příponou -ek od slova pár (jako domek od dům, stolek od stůl, dárek od dar apod.). Pár i zdrobnělina párek označují dva jedince, věci, jevy (manželský pár, mladý párek, pár(ek) holoubat, křepelek …). Toto slovo bylo vybráno pro označení druhu uzenářského výrobku proto, že se vždy prodávaly dva spojené kusy. Motivovanost pojmenování se však postupně vytrácí, ne všichni uživatelé si ji uvědomují. Může to být způsobeno i tím, že v  posledních letech se už nevyrábějí jen klasické párky, tzn. dvě spojené nožičky, ale jakýsi „had“. Jestliže jsou všechny nožičky spojené a prodavač/ka odřezává příslušný počet, o  párku bychom (chceme-li se úporně držet etymologie) vlastně ani mluvit neměli. Pokud chceme předejít nedorozumění, je nejlepší požádat o konkrétní počet nožiček."
Použité zdroje
http://www.ujc.cas.cz/[…]/index.html?page=13
MEJSTŘÍK, Vladimír. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 3., opravené, dotisk. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1080-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
29.03.2016 12:30
bolak píše:
Sobota 08.04.2017 07:20
Myslím že to celé zamotalo to, když se začal prodávat "párek v rohlíku".
Miloš Šmíd píše:
Úterý 01.08.2017 14:16
Párek i v přírodě jsou vždycky dva. Problém je, že buď se prodavačky snaží předejít nedorozuměním, nebo to nejsou Češky - např. v Albertech. Kdybyste řekla sasiski, hned budou vědět - dva, ale mám pocit, že i sasiski jsou podvojné a že jednotné číslo neexistuje. NMedávno jsme na přání "Chtěli bychom párek" dostali od obsluhy v jednom Albertu asi tak jeden a tři čtvrtě párku nožiček párku. Tak zkuste říkat třeba, že chcete dvě nožičky párku a předejdete doplňující otázce, či nedorozumění.
PSK - admin píše:
Úterý 01.08.2017 14:21
Dobrý den, děkujeme za doplnění odpovědi. PSK
Hana Poláková píše:
Sobota 24.03.2018 23:21
No konečně se na to někdo zeptal! :o) V lahůdkách nebo v masně to bývá vždycky úsměvný zážitek, protože než přijdete na řadu, pokaždé to někdo před vámi s prodavačkou "řeší". Já používám prsty - vítězné V většinou pochopí každá a ty dvě NOŽIČKY mi pak paní zabalí :o) Tak hodně štěstí všem!
Zdeněk píše:
Pátek 03.05.2019 07:07
Ta věc má dvě roviny. První - párek je zdrobnělina slova pár, tedy dvě nožičky. O tom není pochyb. Druhá věc je úhel pohledu té prodavačky. Jak píše Hana Poláková - často se tento problém v obchodě řeší. Je spousta lidí, kteří používají slovo párek pro každou jednu nožičku. Vůbec se té prodavačce, která to řešila už tisíckrát (500 lidí ji přesvědčovalo, že párek je jedna nožička a 500 lidí ji přesvědčovalo, že párek jsou nožičky dvě) nedivím, že se jí to řešit po tisíci prvé nechce. Pokud mě prodavačka uzenin položí tu doplňující otázku, prostě odpovím a nehádám se - nemá to cenu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu