Kolik má člověk orgánů
Text dotazu
Kolik má člověk orgánů
Odpověď
Dobrý den,
lidské tělo se skládá z několika orgánových soustav, které spolupracují na udržení života a funkčnosti organismu. Tyto soustavy zahrnují např. kardiovaskulární, respirační, trávicí, močovou, nervovou, endokrinní, svalovou, kožní, lymfatickou, reprodukční nebo smyslovou soustavu.
Většinou se uvádí, že lidské tělo má kolem 78 orgánů. Nedávný objev nového orgánu, známého jako mezenterium, je připisován profesoru J. Calvinu Coffeyovi z irské University Hospital Limerick. Tento orgán byl sice poprvé popsán již v roce 1508 Leonardem da Vincim, avšak dlouhou dobu nebyl považován za zvláště významný. Coffeyho objev změnil pohled na mezenterium, které je nyní vnímáno jako jedna nenarušená struktura. V důsledku tohoto objevu byla dokonce upravena jedna z nejznámějších učebnic anatomie, a to Anatomie lidského těla od Henryho Graye z roku 1918. Celkově je tak v lidském těle nyní evidováno 79 orgánů.
Celkový počet orgánů tedy může záviset na tom, jak jsou počítány a zda se zahrnují malé a specifické části, jako jsou například různé části mozku nebo svalové skupiny. Někdy se také do počtu orgánů zahrnují i největší vnější orgány, jako je kůže. Je důležité si být vědom toho, že kategorizace orgánů může být trochu subjektivní a může se lišit v různých zdrojích.
Použité zdroje
List of organs of the human body. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/[…]/List_of_organs_of_the_human_body. [cit. 2023-12-15].
Introduction to the Human Body. U.S. NATIONAL CANCER INSTITUTE. SEER Training Website [online]. 2017, 2021-04-20 [cit. 2023-12-15]. Dostupné z: https://training.seer.cancer.gov/anatomy/body/
HORÁČKOVÁ, Anna. Vědci objevili nový lidský orgán v trávicím ústrojí, zatím ale neznají jeho funkci. Online. ČESKÝ ROZHLAS. Radio Wave. 2017, 2017-01-04. Dostupné z: https://wave.rozhlas.cz/ved[…]m-ale-neznaji-jeho-5185359. [cit. 2023-12-15].
KOŠUTOVÁ, Kateřina M. Kolik orgánů se nachází v lidském těle? Pět je nezbytných pro přežití. Online. Vitalia.cz. 2017, 2021-04-20. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/[…]/. [cit. 2023-12-15].
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
14.12.2023 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu