Kolik je sluchově postižených v České republice?
Text dotazu
Dobrý den,
ke své školní práci bych potřebovala najít statistiku - kolik je sluchově postižených osob v České republice, nejlépe co nejaktuálnější data.
Bohužel se mi nedaří najít aktuální data, opakovaně narážím pouze na data od Hrubého J. např. v knize Velký ilustrovaný slovník neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu I. díl; Hrubý, J. Kolik je u nás sluchově postižených? In: Speciální pedagogika. Ročník 8, číslo 2 Praha: UK, 1998 strana 5-20.
Proto prosím o pomoc s vyhledáním aktuálnější statistiky.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v článcích, které jsme volně nalezli na internetu i na webech organizací sluchově postižených nebo v publikacích, které máme k dispozici v knihovním fondu se opakuje údaj o půl milionu osob s postižením sluchu v ČR. Pokoušeli jsme se o dohledání co nejnovějších informací, a to cca od roku 2017 dosud. Podrobnější statistická data se neuvádí. Data vycházejí většinou, jak uvádíte, ze statistik p. Hrubého z roku 1998.
Doporučili bychom Vám ještě se pokusit ověřit informaci u některé z řady organizací na podporu osob sluchově postižených. Viz zde: https://www.helpnet.cz/sluchove-postizeni/organizace-sluchove-postizenych
Vyhledané zdroje:
*https://www.helpnet.cz/monitoring-medii/matersky-jazyk-postizeni-sluchu-v-ceske-republicechu v České republice | Helpnet (z roku 2022)
„A ještě trochu počty
V České republice žije zhruba půl milionu osob s postižením sluchu. Z toho je nejvíce nedoslýchavých a seniorů, kteří přichází o sluch. Z toho půl milionu je asi 10-15 000 uživatelů znakového jazyka a ostatní 485-490 000 komunikují (a je jim mateřským jazykem) česky.“
*http://www.snncr.cz/HLAVNI-STRANA-1 - Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR
*https://www.cun.cz/cs/blog/2017/05/17/statistiky-poctu-osob-se-sluchovym-postizenim/ (z roku 2017)
Informace z roku 2017 odkazují také na p. Hrubého a problémy s vymezením pojmů a možnostmi vytvoření odpovídajících statistik.
*https://www.teiresias.muni.cz/comin/kurz-komunikace-se-sluchove-postizenymi/sluchova-postizeni-a-jejich-statistika (z roku 2010)
*https://www.czso.cz/csu/czso/vyberove-setreni-osob-se-zdravotnim-postizenim-2018 (z roku 2018)
Statistiky osob s postižením (obecně, ale v některých tabulkách rozdělení podle oblasti postižení….)
*https://www.neslysimpracuji.cz/prirucka-pro-zamestnavatele (z roku 2014)
„Přesné statistické údaje o počtu sluchově postižených v České republice neexistují, pouze odhady. Podle průzkumu MŠMT ČR z roku 1998 existuje v České republice minimálně 500 tisíc osob s poruchami sluchu. K nim patří například neslyšící, osoby ohluchlé a také nedoslýchaví. Neslyšících, kteří používají při komunikaci znakový jazyk, je minimálně 7 300. Úplná hluchota se týká 15 000 neslyšících. Tyto osoby se s vadou sluchu narodily nebo jejich vada vznikla v dětství.“
*https://www.dtest.cz/clanek-8279/neslysici-a-nedoslychavi (z roku 2020)
*https://seniorivkrajich.mpsv.cz/porad-se-ptate-co-a-stale-nerozumite-problemy-nedoslychavych-prohloubila-pandemie/ (z roku 2021)
*NOSKOVÁ, Helena. K problémům menšin v Československu v letech 1945-1989: sborník studií. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2005. s. 38. ISBN 80-7285-058-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:857fd480-729c-11e5-a2d8-005056825209
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2022 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu