Kolik je náboženství...?
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, pokud je to možné, kolik je na světě náboženství a církví. Taky by mě zajímalo, které je nejpočetnější a kolik je jich v ČR. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v poslední době zájem o náboženství a duchovní hodnoty stoupá - a to napříč světadíly a různými kulturami.
Zjistit přesný 'počet náboženství a církví' nelze. Zdroje uvádějí jmenovitě většinou jen ta náboženství nebo církve známější, nejrozšířenější.
Pro základní přehled můžeme doporučit knihu kolektivu autorů 30 vteřin na náboženství: 50 významných náboženství, o nichž získáte přehled za 30 vteřin. Praha: Foruna Libri, 2012.
Zajímavá je také kniha PERTOLD, Otakar. Co je náboženství? Praha: naše vojsko, 1956. I když je tato kniha poplatné době (psána v roce 1955), jedná se o vývojovou linii náboženství, jakési dějiny náboženství.
Dále uvádíme zdroje s citací textu z knih na ukázku:
„…Kolik je na světě náboženství?
Odpovědět na to, co je to náboženství, není jednoduché; různých náboženství je velký počet a navzájem se často od sebe na první pohled velmi liší.
Ve středověku a ještě počátkem novověku bylo v Evropě uznáváno jediné náboženství – křesťanství – a s jistými výhradami i židovství.
Ostatní lidstvo bylo křesťanskou církví označováno za nevzdělané vesničany (latinsky pagani; z toho vzniklo naše slovo pohan). Avšak ve skutečnosti i tehdy byla kromě křesťanství na světě ještě celá řada jiných náboženství, některá velmi vyspělá a stará, starší než křesťanství, např. babylónské, staroegyptské, bráhmanské, buddhismus, náboženství Zarathuštrovo, hebrejské, starořecké, starořímské, jakož i mladší islám. To by bylo celkem deset. To jsou ovšem jen náboženství, která byla známa ve středověké Evropě. Kromě nich je dnes známa řada vyspělých náboženství, která tehdy v Evropě neznali nebo jen málo, jako např. v Číně konfucianismus taoismus, v Japonsku šinto, v Indii ještě džinismus a bhaktismus kromě drobnějších sekt, ve Střední Americe velmi vyvinuté náboženství mexické a rovněž velmi vyspělé náboženství Majů, a v Jižní Americe náboženství peruánských Inků.
Pokud byste chtěli vědět přesně, kolik je primitivních a kmenových náboženství, museli bychom vám odpovědět, že prakticky tolik, kolik vůbec bylo na světě rozličných primitivních kmenů a kolik dodnes je kmenů zaostalých. Byly by to tedy jistě celé tisíce. Proč vzniklo tolik náboženství? Původní skupiny lidí a později kmeny žily poměrně izolovaně, zůstávala kmenová náboženství i v celém svém dalším vývoji a každý z věřících byl přesvědčen, že právě to jeho náboženství je jedině pravé…“
Čerpáno z:
BUDIL, Ivo. Náboženství v životě jednotlivce a společnosti. Praha: Orbis, 1961.
Abstrakt: Další obsáhlá práce z řady současné ateistické literatury je souborem přednášek našich filosofů a historiků o vzniku náboženství, soustavách Předního východu, křesťanství a jeho společenské situaci v různých historických obdobích, kritice náboženství a jeho konfrontaci s vědou, dnešních církvích, morálce a smyslu lidského života.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:b7532c90-1a89-11e3-b79f-5ef3fc9bb22f
„...na počátku lidstva existovalo přirozené náboženství (religio naturalis), které se teprve druhotně úpadkovým zdogmatizováním proměnilo v nynější náboženské systémy. Přirozené náboženství je třeba obnovit, všecka dogmata odložit, a to tak, že se lidé soustředí jen na tři hlavní pravdy, které jsou základem přirozeného náboženství: Jsou to existence Boha, duše a nesmrtelnosti...“
Zdroj:
HELLER, Jan, MRÁZEK, Milan. Nástin religionistiky: uvedení do vědy o náboženstvích. Praha: Kalich, 2004.
Klíčová slova: religionistika, světová náboženství
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:00bd0b60-3504-11e7-82f6-001018b5eb5c
Rejstřík církví a náboženských společností evidovaných u Ministerstva kultury ČR uvádí 38 církevních a náboženských společností v ČR:
http://www3.mkcr.cz/cns_internet/
Počet věřících jednotlivých náboženství v ČR dle sčítání lidu 2011 https://www.czso.cz/csu/czso/nabozenska-vira-obyvatel-podle-vysledku-scitani-lidu-2011-61wegp46fl a http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/krestanskytydenik/_zprava/vysla-analyza-nabozenska-vira-obyvatel-podle-vysledku-scitani-lidu--1335193
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.05.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu