Kolik jazyků se člověk zvládne naučit?
Text dotazu
Kolik jazyků se normální člověk zvládne naučit plynně?
Odpověď
Dobrý den
děkujeme za Váš dotaz.
Na Vaši otázku asi neexistuje jednoznačná odpověď. Schopnost naučit se cizí jazyk, resp. více cizích jazyků se u každého člověka liší a ovlivňuje více faktorů. Důležité je, jako často, jako intenzivně a jak dlouho se člověk učení věnuje, jakou má preferovanou formu učení, jakou má motivaci k učení jazyka (záliba, nezbytnost), následně i jako často naučený jazyk aktivně používá, zda člověk žije v zemi mluvící tím jazykem apod.
Různé informace a postřehy k tématu učení se cizím jazykům si můžete přečíst v následujících článcích, ve kterých jsme také hledali inspiraci při koncipování odpovědi:
https://profiprekladatel.cz/cs/magazin/kdo-jsou-to-hyperpolygloti-a-kolik-jazyku-se-muzete-naucit:2497/
https://vltava.rozhlas.cz/a-kolik-vlastne-umis-jazyku-otazka-kterou-hyperpolyglota-nepotesite-6933515
https://olomoucky.denik.cz/o-deniku/serial-100-otazek-a-odpovedi-cizi-jazyky.html
Připojujeme taktéž knižní tipy na toto téma z fondu Národní knihovny ČR, které by mohli být pro Vás zajímavé:
-SIEGLOVÁ, Dagmar. Cesta k cizím jazykům: 100 + 10 metod, strategií, cvičení a rad pro učitele i samostudium. První vydání. Praha: Grada, 2020. 272 stran. ISBN 978-80-271-1382-8.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003266243&local_base=NKC
-WYNER, Gabriel. Navždy plynule: jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout. Překlad Libuše Mohelská. Vydání první. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2020. 367 stran. Žádná velká věda. ISBN 978-80-7555-071-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003237670&local_base=NKC
-KUPKA, Ivan. Jak úspěšně studovat cizí jazyky. Překlad Dagmar Krtičková. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2012. 169 s. ISBN 978-80-247-4387-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002393896&local_base=NKC
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.01.2023 08:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu