Kolik dní vydržel člověk nejdéle nespat?
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, kolik dní vydržel člověk nejdéle nespat? Četla jsem několik článků, ale odpovědi se bohužel podstatně lišily. Někde je udáváno 18 dní, jinde 11. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
nejčastěji citovaný rekord drží sedmnáctiletý americký student Randy Gardner, který v roce 1965 vydržel v bdělém stavu 11 dní a 25 minut. Ačkoli byl jeho rekord mnohokrát překonán, je Gardner nejcitovanějším držitelem rekordu z toho důvodu, že jeho případ byl rozsáhle dokumentován. Kontrola je nutná hlavně z toho důvodu, že v případě pokusů o rekord ve výdrži ve spánkové deprivaci často dochází k mikrospánku, který nemusí samotný uchazeč ani zaznamenat.
"Průměrní respondenti sledovaní ve vědeckých experimentech však vydrží bez spánku osm až deset dnů. Jde přitom o osoby, které nemají žádné závažné tělesné, neurologické či psychické problémy."
V článku prof. Jaroslava Petra z roku 2008 byl podle Guinnessovy knihy rekordů Gardnerův výkon překonán v roce 1981 během vytrvalostní soutěže v houpání na houpacím křesle. Vítězka Maureen Weston při ní vydržela nespat 449 hodin. "Australští vědci uvádějí bez bližších detailů nejdelší bdění 453 hodina 40 minut [téměř 19 dní]. Hranici 500 hodin měl prolomit student liverpoolské university Jonathan Daley výkonem 502 hodin a 6 minut" čili bezmála 21 dní.
Novější vydání Guinnessovy knihy rekordů však tyto extrémně dlouhé doby spánkové deprivace neuvádějí. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že tyto případy nejsou tak pečlivě potvrzené a sledované jako případ Randyho Gardnera.
Použité zdroje
https://en.wikipedia.org/wiki/Randy_Gardner_(record_holder)
https://ona.idnes.cz/[…]/zdravi.aspx?c=A080811_112334_zdravi_bad
https://www.ulekare.cz/clan[…]zeptejte-se-rekordmana-6787
http://21stoleti.cz/2008/12/19/obejdeme-se-beze-spanku/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.10.2017 14:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu