Kolik a jaké prázdniny byly v 80. letech 20. století?
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, jaké byly prádzdniny před revolucí, zda je pravda, že jich bylo méně než v současnosti. Děkuji.
Odpověď
Před rokem 1989 bylo prázdninových dní opravdu méně než dnes. Pro srovnání uvádím stav z roku 1987:
Zimní prázdniny               23. 12. – 2. 1.
Jarní prázdniny                 1 týden (platí od šk. roku 1953/54)
Letní prázdniny                1. 7. – 31. 8.        (tento termín platí od roku 1925)
(Čerpáno z Věstníku MŠ a MK ČSR, rok 1987)
Další volné dny pak byly:
1. 1., Velikonoční pondělí, 1. 5., 9. 5., 28. 10., 24. – 26. 12.
Dnes přibyly podzimní prázdniny (2 dny připojené ke státnímu svátku 28. 10.), Velikonoční prázdniny (Zelený Čtvrtek + Velký Pátek) a pololetní prázdniny (obvykle 1 den).
Dále přibyly i nové státní svátky: oslava 9. 5. se přesunula na 8. 5., 5. a 6. 7., 28. 9., 17. 11., zavedeno volno na Velký Pátek.
Použité zdroje
Čerpáno z Věstníku MŠ a MK ČSR, rok 1987
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
Datum zadání dotazu
09.04.2018 08:00
Radek Picha píše:
Pátek 18.11.2022 23:54
Dobrý den,
pomůžete mi prosím zjistit, kdy byly jarní prázdniny okresu Frýdek-Místek v roce 1983? Seznámil jsem se se ženou a chtěl bych s ní oslavit 40. výročí.
Moc děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 01.12.2022 12:37
Dobrý den,
dopátrat se termínu jarních prázdnin v roce 1983 pro Frýdek-Místek bylo náročnější, než jsme očekávali. Pedagogická periodika z dané doby pouze zmiňují, že "termín jarních prázdnin stanoví okresní národní výbor po dohodě s krajským národním výborem v rozmezí 21. února do 8. dubna 1983".
Ani zpravodaj OV KSČ a ONV Frýdku-Místku Ozvěny - Echo ovšem datum stanovených prázdnin neuváděl.
Jediným vodítkem, které jsme nalezli, je tedy článek otištěný v Rudém právu dne 26. 2., ve kterém je zmíněn pobyt na horách zájmového kroužku z Frýdku-Místku a informace, že následující pondělí tito žáci opět usednout do školních lavic.
Článek "Prázdniny se sněhem" je dostupný zde: https://archiv.ucl.cas.cz/[…]/1.png
Na základě informací z daného článku tedy usuzujeme, že ve Frýdku-Místku byly jarní prázdniny v roce 1983 v prvním možném termínu, tedy od 21.2. do neděle 27.2.
Doufáme, že tomu tak opravdu bylo a přejeme Vše nejlepší k Vašemu výročí.
Jana píše:
Čtvrtek 26.10.2023 06:15
Moc prosím, ve kterém roce se zavedly podzimní prázdniny? Děkuji za pomoc. JJ
PSK - admin píše:
Čtvrtek 26.10.2023 14:09
Dobrý den,
z Vašeho dotazu není zcela patrné, zda se Vám jedná o zavedení podzimních prázdnin v hluboké historii nebo o obnovení podzimních prázdnin, které kdysi mívali naši prapředci. V době cca od roku 1948 do roku 1989 podzimní prázdniny nebyly. Obnoveny byly asi až po revoluci 1989, přesnější údaj se nám ale v našich zdrojích nepodařilo najít. V roce 1991 jsou ale už podzimní prázdniny ve výčtu volných dnů ve školách uvedeny.
§ 3
Období školních prázdnin
(1) Období školních prázdnin tvoří podzimní prázdniny, vánoční prázdniny, pololetní prázdniny, jarní prázdniny, velikonoční prázdniny a hlavní prázdniny.
362/1991 Sb. Vyhláška ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky ze dne 21.8.1991 o organizaci školního roku v ZŠ, SŠ a speciálních školách https://www.aspi.cz/product[…]lach-a-specialnich-skolach.
Rovněž jsou uvedeny např. i ve vyhlášce Ministerstva školství... č. 16/2005 Sb.
Školní prázdniny a to i ty s názvem podzimní zavedla Marie Terezie v roce 1776. Jednalo se ale o prázdniny sice podzimní, ale zároveň hlavní.
Dekret Marie Terezie z roku 1776 zavedl podzimní (hlavní) prázdniny na 21. září až 31. října (školní rok začínal listopadem). Nařízením Josefa II. z roku 1786 byly hlavní prázdniny přesunuty na 16. červenec až 31. srpen. Poprvé hlavní prázdniny začaly v červenci v roce 1787. Důvodem bylo, aby děti mohly pomáhat rodičům na polích.
Teprve výnos Ministerstva školství a národní osvěty z 12. 7. 1925 zavedl pravidlo, že školní rok na obecných, měšťanských a středních školách je zahájen 1. září a končí 31. srpna, letní prázdniny trvají od 29. 6. do 31. 8. (Některé zdroje uvádějí rok 1935).
https://www.npmk.cz/[…]/nejcastejsi-dotazy-z-dejin-skolstvi
Druhy, délku a termíny školních prázdnin stanovuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vyhláškou.
Pro zajímavost: podzimní prázdniny byly v dobách dávno minulých samozřejmou součástí školního roku, viz záznam z Obecného zákoníku říšského níže:
Nařízení, dané od ministra záležitostí duchovních a vyučování dne 26. ledna 1851, platné v zemích korunních Rakousích nad a pod Enží, Solnohradsku, Tyrolsku, Štýrsku, Korutánsku.
Krajinsku, Terstu a Přímoří, Dalmatsku, Čechách, Moravě, Slezsku, Haliči s Krakovskem a Bukovině, o tom, jak dlouho mají trvati prázdniny podzimní na gymnásiích ku konci roku školního 1851.
Poněvadž prázdniny podzimní na gymnásiích již minulého školního roku byly zkráceny, a poněvadž ještě nějakého času bude potřebí, než zkoušky dospělosti úplně pravidelně půjdou předse, za kterouž příčinou přáti jest, aby prázdniny podzimní o něco déle trvaly, nežli čtyry neděle: tedy mají ku konči školního roku 1851 zcela ty- též prázdniny podzimní místo míti, kteréž byly ustanoveny na rok školní 1850. Dle čehož jest se i říditi při ustanovování prázdnin, ježto připadají mezi samým rokem školním.
Budiž к tomu přísně přihlíženo, aby se prázdniny tyto ani na začátku ani ku konci přes zákonní čas neprodlužovaly.
Thum m. p.
Zdroj: Obecný zákonník říšský a Věstník vládní pro císařství rakouské =: Allgemeines Reichs-Gesetz- und Regierungsblatt für das Kaiserthum Oesterreich. Vídeň: Císařsko-královská dvorská a státní tiskárna, 19.02.1851, 1851(10), s. 117. Dostupné také z: https://kramerius-dnnt.nkp.[…]1464-11eb-a044-5ef3fc9bb22f
Ve školním roce 1967/68 byl ministerstvem školství celostátně zaveden jedenáctidenní vyučovací cyklus, tj. každá sudá sobota byla volná.
Mělo to vliv i na školní docházku, de facto se zlepšily podmínky i pro žáky.
Z důvodu zavedení nového vyučovacího cyklu byl zkrácen i týdenní počet vyučovacích hodin a změnilo se trvání školních prázdnin, pololetní v trvání pouhých 2 dnů, zavedeny nově jarní prázdniny v délce jednoho týdne.
Zdroj: MATĚJČEK, Karel, Sylva NĚMEČKOVÁ a Michaela KLUČKOVÁ. Z minulosti Otnic. Slavkov u Brna: Státní okresní archiv Vyškov, 2000, s. 160. ISBN 80-238-5874-2. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:94606680-f0c7-11e2-b28b-001018b5eb5c
Rok 1948: z ministerského věstníku se dovídáme:
Ve školním roce 1948/49 se upravují prázdniny vánoční, pololetní, velikonoční a svatodušní... podzimní už uvedené nejsou.
Čerpáno z: Věstník ministerstva školství, věd a umění. Praha: Státní nakladatelství, 31.10.1948, 4(20), s. 489. ISSN 1802-5072. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:d15ee960-e711-11ea-9e1b-5ef3fc9bb22f
Ivo píše:
Úterý 09.01.2024 09:51
Já mohu potvrdit, že byly podzimní prázdniny obnoveny v roce 1990, konaly se 1. a 2. listopadu onoho roku.
Pololetní prázdniny byly obnoveny též v roce 1990, konaly se 1. a 2. února onoho roku. I v roce 1991 byly dvoudenní (31. ledna a 1. února),
od roku 1992 jsou jednodenní (tehdy se konaly v pondělí 3. února).
Jen tak pro zajímavost by mne zajímaly jarní prázdniny v okrese Český Krumlov v roce 1984.
Z okresu Český Krumlov mohu ovšem posloužit obdobím 1985 až 1989:
1985: 11. až 17. 2.
1986: 10. až 16.3.
1987: 16. až 22.3.
1988: 14. až 20.3.
1989: 6. až 12.3.
PSK - admin píše:
Pondělí 15.01.2024 16:24
Dobrý den,
je nám líto, ale přes veškerou snahu se nám bohužel nepodařil zjistit termín jarních prázdnin v roce 1984 pro okres Český Krumlov. Prohledali jsme veškeré nám dostupné zdroje, včetně Věstníku Ministerstva školství a Ministerstva kultury ČSR z roku 1983 a 1984 a týdeníku Jiskra (také ročníky 1983, 1984) vydávaném v Českém Krumlově. V periodiku Jiskra jsme našli pouze termín jarních prázdnin pro rok 1983 vzhledem k akcím pořádaným ODPM (Okresní dům pionýrů a mládeže). Jarní prázdniny toho roku připadly na 21. 3. -26. 3.
Zdroj: Jarní prázdniny v ODPM. Jiskra: orgán OV KSČ a rady ONV Český Krumlov. 1983, 33(10), 18. března 1983. S. 4.
Můžeme ještě doplnit alespoň termín jarních prázdnin v Severočeském kraji ve školním roce 1983/1984:
okres Ústí n. L. — od 20. února do 25. února 1984,
okresy Teplice a Děčín— od 27. února do 3. března 1984,
okresy Most a Litoměřice — od 5. března do 10. března 1984,
okresy Chomutov a Louny — od 12. března do 17. března 1984,
okresy Česká Lípa, Jablonec n. N. a Liberec — od 19. března do 24. března 1984.
Zdroj: Průboj: krajský týdeník KSČ Ústeckého kraje. Ústí nad Labem: KV KSČ Ústí nad Labem, 23.9.1983, 35(225), s. [4]. ISSN 1804-5782. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:8f20ec70-a5ea-11e8-ba56-5ef3fc9bb22f
Služba PSK
Jan Pešula píše:
Úterý 16.01.2024 08:53
Termíny všech školních prázdnin bývaly v 80. letech uváděny na posledních stránkách autobusových jízdních řádů ČSAD, protože řada spojů měla omezení "jezdí jen ve dnech školního vyučování" a bylo potřeba tyto dny přesně určit. Jízdní řády ČSAD vycházely ročně, zpravidla s platností od přelomu května a června, vždy jedna kniha pro každý kraj.
Řadu jihočeských jízdních řádů z let 1960-95 má ve sbírkách Národní knihovna v Praze ( https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]06274074&local_base=SKC ), ale bohužel jen v konzervačním fondu, ze kterého nelze půjčovat. Můžete je navrhnout na digitalizaci. Do té doby nezbývá než hledat informace po troškách, jako v dosavadních odpovědích a komentářích. Hodně zdaru.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu