kolek na hracích kartách
Text dotazu
Vyhláška ministra financí č. 223 ze dne 28. června 1940 stanovila novou úpravu kolkové známky na hrací karty; tato kolková známka byla používána pouze krátkou dobu a byla posléze v protektorátu Čechy a Morava nahrazena razítkem na kartách prováděným ve výrobním závodu. Původní kolkové známky / dle vyhl. 223/ v hodnotách 15K až 60K byly nahrazeny razítky s hodnotami 3K až 7,50K.Došlo tedy pravděpodobně ke změně daně. Prosím o specifikaci vyhlášek či předpisů na jejichž základě došlo k výše popsané změně případně o odkaz,kde lze tyto vyhlášky či předpisy dohledat. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Vámi požadované vyhlášky či předpisy jsme se snažili dohledat prostřednictvím databáze zákonů a vyhlášek (ASPI), která umožňuje kromě hledání dle čísla zákona i fulltextové vyhledávání.
K zákonu č. 223/1940 je v databázi uvedena pouze informace o jeho zrušení a nahrazení zákonem č. 50/1946 Sb. O dalších novelizacích či jiných zákonech, které by se k danému zákonu vztahovaly z hlediska změny daně či provedení kolkových známek, jsme v databázi ASPI nenalezli zmínku. Taktéž již zmíněné fulltextové vyhledávání nepřineslo kýžené výsledky.
Informace o změně daně z kolkových známek hracích karet neuvádí ani "Daňový věstník" z let 1940 - 1942. Přesto Vám jej doporučujeme k nahlédnutí. Je možné, že změna daně z kolkové známky mohla být součástí jiné daňové změny, takto podrobně jsme z časových důvodů "Daňový věstník" procházet nemohli.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na Knihovnu VŠE (knihovna je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny: ptejteseknihovny@vse.cz) či na Knihovnu Právnické fakulty UK (http://knihovna.prf.cuni.cz/). Je možné, že tyto specializované knihovny budou disponovat více zdroji k dané problematice.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.07.2012 08:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu