kolega Einsteina
Text dotazu
Jak se jmenoval kolega Einsteina?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz, který jste položil/a včera (úterý 14.10.2014)
prostřednictvím chatu služby Ptejte se knihovny. Dotaz se týkal asistenta
Alberta Einsteina, který mu měl pomáhat při jeho vědecké činnost.
V knize Einstein: jeho život a vesmír jsou jako hlavní postavy v Einsteinově
životě uvedeni tito vědci, s nimiž Einstein spolupracoval:
* Max Born (1882-1970) - německý fyzik a matematik; s Einsteinem vedl přes
40 let přátelskou korespondenci plnou vědeckých myšlenek a oslnivé
intelektuální energie
* Banesh Hoffmann (1906-1986) - Matematik a fyzik, který s Einsteinem
spolupracoval v Princetonu a později o něm napsal knihu
* Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) - holandský fyzik, jehož objevy
připravili cestu speciální teorii relativity. Tento srdečný a moudrý muž se
Einsteinovi stal druhým otcem.
* Abraham Pais (1918-2000) - teoretický fyzik, původem z Holandska;
Einsteinův kolega na Princeton; autor jeho vědeckého žuvotopisu.
* Maurice Solovine (1875-1958) - původem z Rumunska. Studoval v Bernu
filozofii a spolu s Einsteinem a Conradem Habichtem založil "Olympijskou
akademii". Einsteinův celoživotní korespondent  a později francouzský
nakladatel.
* Leó Szilvard (1898-1964) - maďarský fyzik. S Einsteinem se seznámil v
Berlíně. Zaregistrovali tu společně patent na nový typ ledničky. Odhalil
možnost řetězové jaderné reakce a podílel se na přípravě dopisu, jímž
Einstein v roce 1939 naléhavě vybídl prezidenta Roosevelta, aby prozkoumal
možnosti atomové bomby.
V životopisech A. Einstein by mohli být uvedeni i další jeho
spolupracovníci, ale bohužel není v silách služby Ptejte se knihovny
pročítat často velmi obsáhlé životopisy tohoto vědce. Níže Vám však uvádíme
seznam těchto knih, pokud byste chtěla do nich nahlédnout.
Na internetu dále najdete tyto informace o spolupráci A. Einsteina a dalších
fyziků:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
http://en.wikipedia.org/wiki/Nathan_Rosen
Doporučení literatura k dalšímu studiu:
* ISAACSON, Walter. Einstein: jeho život a vesmír. Vyd. 1. Praha: Paseka,
2010. 624 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-7432-020-0.
* NEFFE, Jürgen. Einstein: životopis. Vyd. 1. Praha: Argo, 2006. 359 s.,
[16] s. obr. příl. Ecce homo; sv. 11. ISBN 80-7203-742-0.
* FÖLSING, Albrecht. Albert Einstein. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 2001.
895 s., [8] s. obr. příl. Světové osobnosti; sv. 4. ISBN 80-7207-418-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2014 18:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu