koleda "Dobrý král Václav"
Text dotazu
Dobrý den,
před léty jsem se v ozdravovně v Krompachu ( u Cvikova) učila vánoční koledu o sv.Václavovi. Z jejího textu si pamatuji velmi málo, ale odlišuje se od všech na internetu nalezených textů ( V.A.Svobody i P.Jurkoviče). Snad šlo o nějaký regionální překlad. Je možné tento překlad dohledat? Uvádím vše, co si pamatuji:
Na sv.Štěpána, král Václav se dívá,
cesta sněhem sypaná, s bílým polem splývá,
bledý měsíc vychází ……………………..
………………….., pramen sv. Anny.
Vezmi masa, vína džbán,
dříví borového, ……..
…. i tvůj pán…….
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
autorem zmíněného textu "Koledy o dobrém králi Václavu" byl Bohuslav Korejs (https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Korejs). Text se nám podařilo najít pouze v jedné internetové diskuzi, kde je v příspěvku uveden i Vámi zmiňovaný Krompach (https://diskuze.rvp.cz/viewtopic.php?f=325&t=23513) a jeho úryvek pak ještě v programovém katalogu České filharmonie (https://www.ceskafilharmonie.cz/media/1631/cf_katalog_sezona_2016-2017.pdf - str. 96).
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.09.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu